Vatrogasci povezali opštine

03.05.2014.

Vatrogasci iz Rogatice i Slovenije

ROGATICA – Posljednjeg dana prvomajskog praznika i prvog dana ovog vikenda, u posjeti rogatičkim vatrogascima boravila je delegacija vatrogasaca iz slovenačkih mjesta Radlje ob Drava i Kotlje iz regije Sloven Gradec kod Maribora.

– Ova posjeta došla je kao plod našeg nastojanja da se radi razmjene iskustava i podrške u radu povežemo sa nekom od vatrogasnih jedinica u Sloveniji, jer smo čuli da oni imaju visoko razvijenu vatrogasnu zaštitu. Pošli smo od slovenačke Ambasade u Sarajevu. Oni su nas povezali sa Vatrogasnim savezom Slovenije i na njihovu inicijativu javilo se Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) iz Radlja ob Drava i njima susjednog Kotlja, priča starješina Vatrogasne jedinice u Rogatici Željko Petković.

– Slijedile su, dodaje on, internet veze sa predsjednikom vatrogasaca Radlja, Primožem Ternikom, a preko njega i cijelim društvom. Na njihov poziv u februaru ove godine sa još dva vatrogasca boravili smo u Radlju na godišnjoj skupštini DVD, koje će iduće godine obilježiti 140 godina postojanja. Dobro smo primljeni i imali šta vidjeti i čuti.

– Za uzvrat pozvali smo ih da posjete Rogaticu i našu jedinicu. Na opšte zedovoljstvo ovih dana oni su među nama. Pošto je sa njima došao i župan (načelnik) Radlja ob Drava, koje ima preko 5000 stanovnika, Alan Bukovnik, posjeta je prešla i na opštinski nivo i naši gosti bili su i gosti načelnika Tomislava Puhalca. Zajednički smo upriličili druženje i razgovore o budućoj saradnji na širem planu, naglasio je Petković.

Domaćini su gostima priredili i jednodnevnu posjetu Starom Brodu i tamošnjem Spomen-obilježju za 6000 Srba, koje su u proljeće 1942. na svirep način umorile ustaše zloglasne Crne legije Jure Francetića.

– Do Starog Broda, priča Petković, došli smo brodom iz Višegrada. A onda krstareći jezerom otišli do Slapa i ušće Žepe i razgledali ljepote kanjona Drine. U povratku svratili smo u Andrić grad Emira Kusturice i obišli čuvenu ćupriju na Drini.

Gosti iz Slovenije nisu došli paznih ruku. Predsjednik DVD iz Kotlja, Emil Pušnik, domaćinu predao je na poklon vatrogasno vozilo „TAM“, koje je na slovenačkim putevim preško svega tridesetak hiljada kilometara. Darovali su i dosta druge vatrogasne opreme, među kojom je i agregat za struju, koga je lično kupio župnik Radlja Alen Bukovnik.

U delegaciji vatrogasaca iz Slovenije bio je i Franjo Kniplič, veteran vatrogastva u Radlju i Sloveniji. Između ostalog bio je predsjednik DVD-a preko 20, a u vatrogastvu je više od 60 godina.

– Vatrogastvo u Sloveniji, rekao je on, uglavnom stoji na dobrovoljnoj osnovi. Mi, na primjer, u DVD-u imamo preko 120 članova, a samo su četvorica na profesionalnom radu. Od dojave požara, ili druge opasnopsti za ljude i imovinu, naše ekipe su spremne da interveniše u roku od 3 do najviše 5 minuta.

Predsjednik DVD iz Kotlja Emil Pušnik, reče da njihovo društvo datira već 90 godina i ima 145 članova, od čega sa položenim vatrogasnim ispitom preko 50 i svi su voloonteri, a brinu o vatrogasnoj bezbjednosti za više od 2500 stanovnika. Zahvalio se za gostoprimstvo u Rogatici i obećao nove susrete.