Višegradska hidroelektrana spremna na nove količine vode

14.05.2014.

Ćuprija na Drini

VIŠEGRAD – Vodotok rijeke Drine koja protiče kroz višegradsku opštinu, za sada ne ugrožava njeno priobalje a akumulacija hidroelektrana „Višegrad“ je spremna na nove količine vode koje će tek uslijediti u narednim danima.

„Danas su prijepodnevnim satima dotok na pregradnu branu HE Višegrad je oko 600 kubika vode što je niže od instalisanog protoka, stim što je kota gornjeg jezera na metar ispod maksimalne kote“, potvrdio je direktor „HE na Drini“ Mile Lakić.

On dodaje da se u toku sutrašnjeg dana očekuje priliv od oko 1200 kubnih metara vode u sekundi, jer su padavine izraženije u gornjem toku rijeke Drine, na području Foče, kao na Palama i Jahorini.

„Ono što je ohrabrujuće je da na području Crne Gore nisu ovoliko izražene padavine, posebno na slivu koji je okrenut prema kanjonu Drine i HE „Višegrad“, te se nadamo da neće biti nekih opasnosti za priobalje rijeke Drine u zoni akumulacije, kao i nizvodno od višegradske hidroelektrane“, pojasnio je Lakić.

Lakić je kazao da postoji dobra koordinacija sa HE „Bajina Bašta“ i da je njihova akumulacija već spuštena na nivo, kako bi mogla primiti nove količine vode sa gornjeg jezera.

U opštinskoj Civilnoj zaštiti su nam saopštili, da je vodostaj rijeke Rzav u porastu, ali da još uvijek nije došlo do izlijevanja ove rijeke iz njenog korita.

Prema podacima Republičkog hidrometeorloškog zavoda, na području opštine Višegrad, jutros u 8 sati je zabilježeno da je tokom protekla 24 časa palo je 44,8 litara kiše po metru kvadratnom.

Mjerenje koje je izvršeno danas u 14 sati pokazalo je, da je na ovom području napadalo novih 7 litara po metru kvadratnom, ali da se tek noćas i sutra u četvrtak, očekuju nove padavina od oko 70 litara po metru kvadratnom.