Vratili se i rafteri iz Obrenovca

20.05.2014.

Fočanski rafteri se vratili iz Obrenovca

FOČA – Šestočlana ekipa fočanskih raftera, koja je sa dva gumena čamca učestvovala u evakuaciji stanovnika potopljenog Obrenovca, stigla je danas kući. Iz opustošenog grada donijeli su teška svjedočanstva o stradanju njegovih stanovnika, koje je poplava “uhvatila na spavanju”.

Rafteri pričaju da je izvlačenje stanovnika završeno, izuzev malog procenta ljudi koji ni po koju cijenu nisu željeli da napuste svoje domove.

Jedan od fočanskih spasilaca Danko Pljevaljčić kaže da se sada izvlače nastradali, kojih, nažalost, ima mnogo.

“Plavni talas ih je iznenadio, a najviše su stradali oni u niskim kućama i sa dvorištima, gdje na početku evakuacije spasioci sa motornim čamcima nisu mogli da priđu. Tu su Rusi, koji su zaista uradili veliki posao, ulazili pješke, a visina vode je bila do ramena, negdje i dublja”, rekao je Pljevaljčić.

On je naveo da su u akcijama spasavanja Rusi i domaći spasioci probušili dosta gumenih čamaca, prvog dana više od 30. “Mi smo imali sreću što smo imali vodiča sa gliserom, mještanina Dejana Nikolića, koji je znao raspored ulica i gdje ima oštrih ograda, tako da nismo oštetili čamce. Mi smo ljude izvlačili iz kuća, a on nas je čekao sa gliserom na glavnim ulicama, tu ih je preuzimao i odvozio dalje”, rekao je Pljevaljčić.

I njegov kolega Vladimir Muminović ističe veliku ulogu Nikolića. “On je gliser nekako iščupao iz poplavljene garaže u koju je morao zaroniti. Gdje čamci sa motorima nisu mogli da uđu, mi smo ulazili sa našim čamcima i prebacivali do njega na gliser, tako da smo uspjeli kompletno da evakuišemo čitav jedan dio grada”, rekao je Muminović.

Fočanski rafteri u Obrenovac su išli na poziv direktora marketinga Sportskog društva “Crvena zvezda” Zorana Avramovića, koji im je u Beogradu obezbijedio smještaj i hranu, a nadoknadio im je i troškove prevoza.

U Foči su ih danas dočekali rafteri, koji su dan ranije stigli iz Bijeljine gdje su bili na istom zadatku.