Zbog mrijesta zabranjen ribolov na pritokama Drine

SRNA - Aleksandra Janković - 07. маја 2014. 058.ba

Ćehotina

FOČA – Sportsko-ribolovno društvo „Mladica“ iz Foče, s ciljem zaštite i unapređenja ribljeg fonda, zabranilo je svaki vid ribolova na posljednjih 300 metara toka Ćehotine, Bistrice i Sutjeske do njihovog ušća u rijeku Drinu.

Ribolov je zabranjen za vrijeme mrijesta ribe, prije svega škobalja, koji je počeo ovih dana.

Zabrana će trajati do završetka mrijesta u ovim rijekama, što će utvrditi posebna Komisija Sportsko-ribolovnog društva „Mladica“, navodi se u saopštenju ovog društva.

Za vrijeme mrijesta, škobalj se povlači iz Drine i u jatima ulazi u ušća pritoka. Ovu pojavu nesavjesni ribolovci često zloupotrebljavaju izlovaljavajući ribu sa velikim udicama-trokukama.

U Sportsko-ribolovnom društvu „Mladica“ kažu da se ranijih godina dešavalo da ribolovci pojedinačno ulove i po 100 kilograma škobalja, a da trokukama oštete dosta jedinki, koje kasnije uginu u vodi, nanoseći tako nepreocjenjivu štetu ribljem fondu.

Predsjednik SRD „Mladica“ Radojica Mlađenović najavio je da će kontrolu ribolova vršiti članovi Društva, te da će u slučaju eventualnog otpora intervenisati policija.

„Imamo podršku Stanice javne bezbjednosti Foča. Upozorenje je ozbiljno, jer su kazne za ovaj prekršaj drastične i kreću se od 300 do 900 KM“, rekao je Mlađenović.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , , , , ,