Drina poribljena potočnom pastrmkom i šaranom [VIDEO]

02.06.2014.

Poribljavanje Drine u Višegradu

VIŠEGRAD – U rijeku Drinu kod Višegrada danas je pušteno 1.500 kilograma šarana i 3.500 kilograma potočne pastrmke, kupljene sredstvima preduzeća “Hidroelektrane na Drini”.

Riba je puštena u Drinu uzvodno od mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu, a nabavljena je u ribogojilištu u Trebinju.

Direktor preduzeća “Hidroelektrane na Drini” Mile Lakić rekao je da se ovom akcijom vodi računa o ribljem fondu u rijekama, poštuje ekološka dozvola za Hidroelektranu Višegrad, pomažu sportski ribolovci i turizam u Višegradu.

“Ove godine smo poribili sve pritoke Drine, pa i one na akumulacionom jezeru Hidroelektrane Bajina Bašta, a godišnje izdvajamo deset odsto sredstava više za ovu namjenu”, dodao je Lakić.

Vrijednost uloženih sredstava za nabavku ribe ove godine je 50.000 KM.

Predsjednik Ribarskog ekološkog udruženja za zaštitu voda “Drinska jezera” Saša Kojić zahvalio je preduzeću “Hidroelektrane na Drini” za poribljavanju Drine, koja je, zahvaljujući ubacivanju riblje mlađi i prirodnom mriještenju, svake godine bogatija i primaljivija za sportske ribolovce iz BiH i Srbije.

“Nama preostaje da se borimo sa nesavjesnim ribokradicama koji ribu love mrežama, pa je je naša ribarska služba prošle godine zapijenila 33 mreže i spalila ih”, dodao je Kojić.

Rijeka Drina je bogata plotom, mrenom, škobaljem, šaranom, potočnom pastrmkom i najkaviltetnijom ribom na ovim prostorima drinskom mladicom.