Fasada i oluci padaju sa zgrada

Glas Srpske - Radmila Đević - 10. јуна 2014. 058.ba

Zgrada u Foči-fasada

FOČA – Oronule i oštećene fasade, krovovi koji prokišnjavaju, dotrajali oluci i instalacije, svakodnevna su slika većine stambenih zgrada na području opštine Foča.

Stanari su uglavnom nezainteresovani ili bez novca za popravke i uljepšavanja, a sredstava nema dovoljno ni u opštinskoj kasi. Najveći broj zgrada u Foči sagrađen je davnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Do danas u mnogima nisu zabilježena nikakva ulaganja, a fasade i oluci padaju sa zgrada.

Od oko 115, koliko ih trenutno broji grad, registrovano je 96 zajednica etažnih vlasnika. Po Zakonu o održavanju stambenih zgrada svi objekti se moraju registrovati, ali su isto tako stanari dužni da ih održavaju.

– Oko 85 odsto zgrada je do sada registrovano. Jako mali broj ih je registrovan u prigradskom naselju Brod i Miljevina. Fasade, oluci, krovovi i dimnjaci su briga stanara, ali brojni naši građani nisu u mogućnosti da bilo šta urede tako da su to najoštećeniji dijelovi zgrada – kaže načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Branka Salamadija.

Svjesni da bi gradska slika bila ljepša, a život građana bolji, u opštini kažu da imaju volju da sufinansiraju održavanje zgrada, ali ističu da nemaju dovoljno novca.

– Opština može da nekom svojom odlukom ostavi mogućnost sufinansiranja tih radova, neki manji procenat u odnosu na potrebe, međutim, budžet je mali i mnogo je potreba u infrastrukturi, tako da nema prostora u ovoj godini. Nadamo se da bi možda rebalansom moglo biti prostora, zavisno od punjenja budžeta, a ako ništa ne bude, te obaveze bi definitivno uvrstili dogodine – kaže Salamadija.

I dok većina stanara ne mari za izgled zgrada, prosjek vade savjesni Fočaci koji nisu čekali ni volju ni novac opštinara već sami preuzeli posao u ruke. Tako su stanari u naselju Gornje Polje za samo dvije godine obnovili fasadu, popravili krov i postavili nove oluke.

– Svi stanari su bili saglasni da bude uređen životni prostor. Skupili smo novac i putem kredita obnovili sve što treba. Prije dvije godine fasadu, oluke, krovove, a nedavno detaljno uređenje, krečenje, popravljanje, farbanje. Sljedeća stavka su dimnjaci, uređenje podruma, dvorišta i trotoara – kaže predsjednik Zajednice etažnih vlasnika Radmilo Đević.

Institucije

Otužan izgled Foči, pored stambenih zgrada, daju i zgrade državnih institucija i ustanova. Tako je i fasada zgrade Osnovnog suda u Foči poprilično dotrajala. Ništa bolje ne izgleda ni zgrada stanice policije, dok zgrada ŠG „Maglić“ svojim novim izgledom popravlja sliku na ulazu u grad.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: