Karavan saraj se susreće sa Vizantijskim dvorom

10.06.2014.

Vizantijski dvor u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – Inspirisan djelima i likovima Ive Andrića, idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica na samom ulazu u ovaj imponaznatan građevinski kompleks praktično spaja dvije kulture – fragmente renesanse sa otomanskim periodom i Vizantijom.

Ulaskom na glavnu ulicu “Mlade Bosne“, desno kroz omanju kamenu kapiju prolaz vodi do Vizantijskog dvora, gdje su ovih dana pod krov stavljeni objekti koji podsjećaju na manastrirske konake.

„To je zapravo studentski dom od 40 luksuzno opremljenih soba sa balkonima. Na uglovima vizantijskih konaka izgrađene su dvije kule a u unutrašnjem dijelu urediće se Trg sa oko 660 kvadratnih metara sa česmama i najvjerovatnije nekim spomenikom za koji se odluči profesor Kusturica“, kaže inženjer gradilišta Radomir Stojić.

Karavan saraj u Andrićgrad

Lijevo od Vizantijskog dvora privodi se kraju gradnja Karavan saraja, sasvim drugačijeg arhitektonskog stila orijentalne arhitekture.

„Ovaj dio kamenog grada će podsjećati na Maroko sa objektima na kojima će biti istaknute arabeske sa ravnim krovom i testerastim završecima. Objekti će biti obloženi sedrom iz okoline Jajca a centralni dijelovi će biti obloženi kamenom travertinom iz Turske i to u smeđoj boji. Svi ti objekti će poslužiti za ugostiteljski smještaj“, ističe Stojić i dodaje da će ispred Karavan saraja biti uređen Trg Mehmed-paše Sokolovića i njegovog brata Makarija.

U Smederevu se liju skulpture zagrljenih Sokolovića, koje će biti postavljene na tom trgu u cilju prepoznavanja istorijskih činjenica o postojanju i djelima braće Sokolovića kojima je sudbila odredila da jedan postane srpski Patrijarh a drugi sultanov Vezir.

Vidovdan 2014. će pokazati arhitektonski domet slavnog režisera Emira Kusturice koji je u Andrićgrad svojom vizijom spajao različite epohe i stilove koji su se smjenjivali kroz istoriju ovog područja.