Kusturica: Još je Safet Isović pevao o junaku Principu, a danas ga tretiraju kao teroristu

Blic.rs | Foto: Tanjug - 13. јуна 2014. 058.ba

Kusturica na konferenciji u Beogradu

Poznati filmski reditelj Emir Kusturica rekao je danas da su Srbi ponosni na svoju istoriju, da su 1912. godine imali svoju državu, izbore, Ustav, premijera, a da je BiH u vreme atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda bila poslednja kolonija.

– Taj pucanj je bio početak oslobađanja od kmetstva i ropstva – rekao je Kusturica na konferenciji za novinare posvećenoj obeležavanju stote godišnjice početka Prvog svetskog rata.

– Atentat na Kenedija (Džona) naziva se atentat na Kenedija, a ovo – sarajevski. Nikada mi to neće biti jasno – primetio je Kusturica.

Prema njegovim rečima, akt tiranoubistva je jedan od motiva što je upravo na Vidovdan počeo da se gradi Andrićgrad i dodao da je ostvareno obećano i za tri godine završen grad površine od 42.000 kvadratnih metara.

– Ponosni smo na svoju istoriju, imali smo državu 1912. godine… A danas u BiH želimo da postignemo onaj minimum da je Gavrilo Princip neko oko koga možemo da se dogovorimo – rekao je Kusturica i dodao da je pevač Safet Isović nekada o Principu pevao kao o junaku „a danas ga pod pritiskom tretiraju kao teroristu“.

Kako je naveo Kusturica, centralna tačka Andrićgrada biće ogroman mozaik mural „koji ni Hitler, niti bilo koji Izetbegović koji bude u budućnosti neće moći da odnese“.

Zbog toga je važno da otvorimo grad posvećen kulturi, ocenio je on.

Govoreći o obeležavanju Vidovdana i otvaranju Andrićgrada, Kusturica je rekao da će obeležavanje biti „od kapije do duboko u noć“ i predstavio program koji će obuhvatati izložbe, rekonstrukcije ubistva, kao i suđenja Principu, veliki hepening na Njegoševom trgu ispred crkve Lazarice….

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,