Lazanski: Na djelu pokušaj revizije istorije

28.06.2014.

Miroslav Lazanski u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski smatra da je veoma bitno kakva će slika večeras biti poslata iz Andrićgrada, gdje se obilježava 100 godina od Sarajevskog atentata, jer je na djelu pokušaj revizije uzroka Prvog svjetskog rata i prebacivanja krivice na Srbiju i srpski narod.

Lazanski je napomenuo da se istorijski događaji ne mogu ocjenjivati savremenim mjerilima, ističući da je Gavrilo Princip, prije svega, bio romantični revolucinaonar.

On smatra da je u BiH nemoguće organizovati jedinstvenu manifestaciju povodom obilježavanja 100 godina od početka Velikog rata, zbog pristupa dijela Sarajeva istorijskom nasljeđu i njihove revizije istorije.

Govoreći o današnjem otvaranju Andrićgrada, čiji je idejni tvorac režiser Emir Kusturica, Lazanski ističe da je grad od kamena odličan projekat Kusturice i Republike Srpske u istorijskom, kulturološkom i naučnom smislu.

“Andrićgradom, Višegrad i cijeli taj dio Republike Srpske dobili su odličnu kompoziciju”, rekao je Lazanski za Radio-televiziju Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Aleksandar Vučić i proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica svečano su danas otvorili Andrićgrad, u prisustvu velikog broja građana, kao i predstavnika javnog, kulturnog i političkog života Srpske i Srbije.