Lazareva crkva u vidovdanskom ogledalu

Mira Andrić - 20. juna 2014. 058.ba

Popločavanje crkve u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – Građevinski radovi koji se izvode unutar crkve cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu privode se kraju. Zahvaljujući vrijednim rukama i umijeću neimara iz Aranđelovca, uspješno su završeni radovi na popločavanju poda granitom koji potiče iz Pakistana i Indije. Ploče se obrađuju u firmi „Šumadija-granit“ u Aranđelovcu.

„Prema nacrtu, nakon poda pristupilo se oblaganju bočnih zidova u visini do 80 centimetara, granitom u tamno smeđoj boji. Uporedo radimo i na oblaganju šest nosivih stubova kamenom svjetlije boje. U Aranđelovcu se izrađuje „Časni presto“ od mermera Karara, koji je dovežen iz Afrike i koji će biti jedan od najvažnijih elemenata u oltaru“, ističe rukovodilac radova u unutrašnjem uređenju hrama Dragoslav Mihailović.

Popločavanje crkve u Andrićgradu

Šef gradilišta u Andrićgradu Radomir Stojić, naglašava da radovi teku planiranom dinamikom i da će 23. juna biti postavljen ikonostas, rad u duborezu, koji se trenutno nalazi u Beogradu na finalnoj pozlati.

Poslednji segment u unutrašnjem ukrašavanju crkve jeste freskopisanje zidova koje će početi odmah nakon proslave Vidovdana. „Taj posao će biti izvođen u više faza jer zahtijeva kvalitet i dugovječnost. U pitanju je oko hiljadu kvadrata freski“, poručuje Stojić.

Kako je najavljeno iz SPC u prelijepom ambijentu hrama cara Lazara, na Vidovdan će biti služena sveta arhijerejska liturgija koju će predvodoti njegova svetost patrijarh srpski Irinej uz sasluženje više arhijereja, sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve.

Prvu arhijerejsku liturgiju u ovom hramu služio je vladika zahumsko-hercegovački Grigorije na Vidovdan 2013. godine, kada je obilježena i druga godina od početka gradnje Andrićgrada.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,