Marija Lošić, učenica generacije Srednjoškolskog centra u Rogatici

19.06.2014.

Marija Lošić iz Rogatice

PETICE UZ KIMONO KOSTIM

ROGATICA – Za učenika generacije koja je tek napustila klupe Srednjoškolskog centra „27. januar“ u Rogatici proglašena je Marija Lošić iz 4/4 razreda iz struke ekonomija i pravo. Ona se osposobljavala za ekonomskog tehničara sa neskrivenom ambicijom da joj to bude samo polazna osnova kod odabira krajnjeg zanimanja za koga se već opredijelila. Pokušaće da upiše ekonomski fakultet – smjer poslovni i informacioni sistemi.

– Sudeći prema ocjenama tokom srednjoškolskog školovanja na tom putu ne bi trebalo da bude većih teškoća. Iza njenog imena su uglavnom suve petice i rijetke četvorke koje su uticale da ne bude i vukovac, reče Danijela Krsmanović, pedagog u Centru.

– Ali, zato, dodaje ona, impresivna je vannastavna i vanškolska aktivnost ove učenice. U znanju se uspješno iskazivala na školskom i republičkom takmičenju iz oblasti finansijskih tržišta, a na sportskom planu radi se o višegodišnjoj i vanserijskoj članici karate kluba „Rogatica“ sa više od 20 diploma, pehara i medalja koje je donijela sa brojnih školskih, opštinskih, regionalnih, republičkih, državnih i međunarodnih takmičenja u katama i borbama braneći boje škole i opštine ili kao član karate reprezentacije Republike Srpske i BiH.

Od brojnih takmičenja Marija se posebno diči učešćem na Svjetskom prvenstvu za juniore i kadete 2010. godine u italijanskom gradu Kaorle, gdje je sa reprezentacijom BiH ušla među deset najuspješnijih.

Uz karate Marija se već skoro dvije godine aktivno bavi i streljaštvom. Stalni je član Streljačkog kluba „Rogatica“ i ima zapažene rezultate.

Ni sa tim se ne završava vannastavna aktivnost ove djevojke. Cijelo vrijeme školovanja bila je u Savjetu učenika, a jedan mandat i predsjednik.

– Najviše njenom zaslugom, dodaje pedagogica Krsmanović, realizovano je više projekata među kojima je i uređenja školskog dvorišta i izgradnja teretane na sportskim terenima Centra. Uz to, Marija bila nosilac i niza drugih aktivnosti koje su imale odraza na kulturno-zabavne i druge prilike ne samo u okviru škole, nego i grada i cijele opštine. Otuda i laskavo priznanje učenika generacije.

Na pitanje kako je uspjevala da uskladi učenje, sport i ostale annastavne i vanškolske aktivnosti Marija kaže:

– Prije svega, uvijek sam na nastavi pažljivo pratila predavanja profesora. To je, po mom mišljenju, pola obavljenog posla na putu do dobre ocjene. Kod kuće sam gradivo kratko utvrđivala, a onda usmjeravala pažnju na druge aktivnosti. Nisam se odricala ni izlazaka i druženja sa vršnjacima. Rado sam pogledala i lijep film i slušala dobru muziku. Karate i streljaštvo su moj hobi i oni su me odmarali iako traže dosta fizičkog i psihičkog rada i strpljenja, reče Marija, koja će se školovanja u rodnom gradu sjećati i po velikoj knjizi „Ilustrovana istorija Srba“ Vladimira Ćorovića sa kojom su je nagradili Nastavničko vijeće i profesori Centra.

Nagrada „učenik generacije“ donosi i malu privilegiju. Njen nosilac stiče pravo da bez konkurencije dobija najveću stipendiju koju opština daje studentima bez obzira za koji fakultet da se odluči.

Tekst i foto Sreten Mitrović