Matursko veče srednjoškolaca u Rogatici [FOTO+VIDEO]

Tekst i foto Sreten Mitrović - 01. juna 2014. 058.ba

Maturanti u Rogatici 2014

RASTANAK OD NAJLJEPŠEG DOBA

ROGATICA – Iako je pred njima još maturski ispit, 117 učenika završnih razreda Srednjoškolskog centra „27. januar“ u Rogatici, prošle večeri i noći (31. maja na 1. juni) proslavili su matursko veče.

Radi se o jedenoj od brojnijih generacija srednjoškolaca u Rogatici. Oni su se obrazovali u dva odjeljenja gimnazije opšteg smjera, dva ekonomskih i jedno drvnih tehničara četvrtog i jednog trećeg stepena u zanimanju bravar-varilac.

Po tradiciji pred rastanak od najljepšeg doba i nezaboravnog školskog druženja, maturanti su se okupili ispod motela „Park“ u centru grada. Odatle su pošli na polučasovnu auto-šetnju ulicama rodnog grada u kome je u to vrijeme bio omogućen saobraćaj samo njima. U koloni različitih vrsta uglavnom visokoturažnih i skupocjenih limuzina, ipak, najviše pažnje privukli su oldtajmeri, stari dobri „fićo“ koga je vozio maturant Damjan Karlić i na čijoj galeriji je bio „ovan na ražnju“ i gajba piva. Odmah do „fiće“ bio je i popularna „buba“ – „folcika“ star skoro 40-tak godina čiji progorjeli auspuh je nadmašivao zvuk sirena svih ostalih četvorotočkaša.

Nakon što su bezbjdno „razdužili“ limuzine, maturanti su u fiskulturnoj sali kod Doma kulture od predstavnika uprave Centra primili crvene karanfile. Tu je formiran i defile, koji se predvođen stasitim parom Anđelom Bjelaković i Miljanom Ilić ulicom Srpske sloge uputio prema konačnom cilju – motelu „Park“.

Prolazeći kroz špalir u kome je, činilo se, bila cijela Rogatica. Došli roditelji, braća i sestre, bake i deke, tetke i teče, prijatelji i radoznalci željni da vide mladost svoga grada. I imalo se šta vidjeti.

Sve i jedan maturant odisao je radošću i veseljem, snagom i ljepotom. Nove haljine i frizure, štikle i cipele, prva prava odijela, standardne i leptir kravate promijenili su i lica nekih djevojaka i momaka. Otuda i neprestani aplauzi diljem špalira.

Maturante širom otvorenih vrata dočekao je motel „Park“ i njegovo osoblje. Slijedilo je fotografisanje „za uspomenu i dugo sjećanje“. Sijevali su blicevi sa svih strana i, čini se, slikao se svak sa svakim.

U „službenom“ dijelu ove večeri maturantima su se obratili v.d. direktora Centra Stevo Dokić i načelnik opštine Tomislav Puhalac. Poželjeli su im dobro zdravlje i sreću u životu u nadi da će biti dobri ljudi, da steknu željeno obrazovanje, dobiju posao, porodicu i dosta djece. Pročitano je i pismo-čestitka resornog ministra prosvjete i kulture Gorana Mutabdžije upućeno maturantima svih srednjih škola u Srpskoj.

Inače, ova generacija nije se bog zna koliko istakla revnošću u učenju. Završne razrede okončalo je 97 učenika ili 83,6 posto. Među njima je 12 odličnih, koji, pošto imaju sve petice i primjerno vladanje, i neće polagati maturske ispite. Tu su i dva „vukovca“ – Anđela Razdoljac i Konstadin Ćuzulan, koji su sa peticama i primjernim vladanjem prošli kroz sve četiri godine srednje škole. Školovanje sa peticom okončao je i Božo Mišković koji će u život poći kao bravar. Evo šanse ovdašnjim privednicima da zaposle i jednog odlikaša,čime se nije mogao pohvaliti ni jedan njegov kolega iz mnogo prošlih generacija trećeg stepena obrazovanja.

Ova generacija ostaće upamćena i po tome što su u njoj bile tri Dajane – Kojić, Janković i Racković, i tri Miloša – Šipovac, Janković i Ljubinac.

Šlag na tortu ove večeri nezoborava, koja je trajala do ranih jutarnjih časova, dao je „Ekskluziv“ bend iz Šapca i „zvijezde Granda“ Mima Topalović i Goran Mladenović.

FOTO

[royalslider id=“112″]

VIDEO

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,