Dodik: Važno da se čuje istina o Sarajevskom atentatu

SRNA | Foto: Tanjug - 13. јуна 2014. 058.ba

Milorad Dodik na konferenciji u Beogradu

ANDRIĆGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Srpska i Srbija zajednički obilježiti jedan od najznačajnijih srpskih praznika Vidovdan otvaranjem Andrićgrada, a na taj dan biće obilježeno i 100 godina od Sarajevskog atentata, o kojem postoje mnoge spekulacije i zato je bitno da se čuju istina i činjenice.

Dodik je podsjetio da na isti dan u Sarajevu pokušavaju da organizuju neke programe koji imaju sasvim drugu političku podršku i poruku.

On je naveo da je jasno da je, ne samo odnos prema tom danu politizovan i problematičan u BiH, nego da to u suštini govori o BiH kao zemlji u kojoj nema ničega zajedničkog, osim međunarodnih praznika – Nove godine i Dana pobjede.

„Nijedan događaj ne obilježavamo zajedno. Uvijek smo bili na različitim stranama kroz istoriju i nikada se nismo okupljali oko istih vrijednosti i istog događaja, ni u patnji, ni u radosti. Tako je i kada je riječ o Sarajevskom atentatu“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojem su prisustvovali i režiser Emir Kusturica, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar kulture Ivan Tasovac.

Dodik je naglasio da takav apsurd u BiH govori i o prošlosti BiH i duboko govori o njenoj sadašnjosti, kao podijeljene, teško održive zemlje na principima na kojima je podjela vidljiva na svakom koraku.

„Moranje da se tu ostane svaki dan nas pritiska kao mora, jer to želi neko izvan, moćan i jak, i u tom pogledu ignoriše realnost o takvoj zemlji“, naglasio je Dodik.

On je rekao da je zajedničko obilježavanje ovog datuma Republike Srpske i Srbije u Andrićgradu tek početak obilježavanja svega što je srpski narod zadesilo.

Prema njegovim riječima, te 1914. godine bilo je ogromno stradanje jednog naroda koji je svoju zemlju, teritoriju i narod, morao da brani sa prostora druge zemlje.

„Sve je to dio naše slavne istorije i zato smo osjetljivi na svaki napad na istinu tog vremena. Zato smo odlučni da se upravo na ovaj način ponašamo“, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je još prije tri godine, kada je počela izgradnja Andrićgrada, rečeno da će biti otvoren baš na Vidovdan, jer se računalo da dolazi obilježavanje 100 godina od početka Velikog rata.

„Obilježićemo taj dan tako što ćemo otvoriti Andrićgrad. Tamo su svi sadržaji završeni i izgrađeni uz ogromne napore koji su svi ulagali. To je imalo ogromno razumijevanje svih koji su prošli i bili u dodiru sa tim projektom. Apsolutno nigdje nismo imali opstrukcije i nigdje nije bilo zastoja, ni ovdje u institucijama Srbije, niti bilo gdje u Republici Srpskoj“, istakao je Dodik.

On je rekao da će na taj način biti obilježeno 100 godina od Sarajevskog atentata koji je izvrši Gavrilo Princip i da će se na taj način pokušati predstaviti istina i činjenice, na način koji je osmislio Emir Kusturica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , , , , ,