Ministar Goran Mutabdžija posjetio Novo Goražde

07. juna 2014. 058.ba

Mutabdžija u Novom Goraždu

AKTIVNOSTI NA OSAMOSTALjENjU OSNOVNE ŠKOLE

NOVO GORAŽDE – U radnoj posjeti opštini Novo Goražde, u petak, 6. juna, boravio je, Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Na sastanku sa načelnikom opštine, Daliborom Neškovićem, kome je prisustvovao i načelnik za privredu i društvene djelatnosti Tomislav Čarapić, razgovorano je o mogućnosti poboljšanja uslova nastave u školskim ustanovama na području ove lokalne zajednice, te o mogućnosti osamostaljenja ovdašnje područne osnovne škole. Ministar je upoznat i sa dosadašnjim aktivnostima na poboljšanju uslova u školi, kroz njeno renoviranje i opremanje, te sa dosadašnjim radovima na izgradnji sportskog kompleksa, gdje se izvodi nastava fizičkog vaspitanja.

Nakon razgovora u zgradi opštine ministar je sa domaćinima obišao školu i Sportsku salu. Tom prilikom je upoznat sa aktivnostima koje su urađene u cilju sticanja potrebnih, zakonom predviđenih, uslova za dobijanje saglasnosti da ovdašnja područna osnovna škola postane samostalna.

Za vrijeme boravka u Novom Goraždu ministra Mutabdžije je posjetio crkvu Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici, kulturno istorijski spomenik pod visokim stepenom zaštite države.

U crkvenoj porti, pored ministra bili su i predstavnici Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa Republike Srpske, direktor Slobodan Nagradić i stručnjak ovog Zavoda Milijanom Okilj.

Predsjednik crkvene opštine Goraždanske Dragoljub Stojanović i paroh crkve Svetog Georgije, Novica Ćebić upoznali su ih sa istorijatom ove crkve, kolijevke ćiriličnog štamparstva, te o njenom značaju za narod ovoga kraja.

Ovom prilikom razgovarano je o, odavno planiranoj, izgradnji konaka i Muzeja Srpskog štamparstva, za šta su u toku aktivnosti na izradi projektne dokumentacije, pod nadzorom Mitropolije dabrobosanske i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa Republike Srpskle.

Ministar Mutabdžija upoznat je i sa aktivnostima vezanim za kulturnu i sportsku saradnju sa Poljskim Univerzitetom u Krakovu, te sa priprema za aplikaciju projekta freskopisanja crkve Svetog Gnjeorgija, prema IPA Fondovima Evropske unije.

Domaćini su ministra Mutabdžiju upoznali i sa pripremama za i 11. Sabor starog pjevanja u srba, koji se u porti crkve Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici tradicionalno održana na Svete Trojice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,