Ministar Goran Mutabdžija posjetio Novo Goražde

07.06.2014.

Mutabdžija u Novom Goraždu

AKTIVNOSTI NA OSAMOSTALjENjU OSNOVNE ŠKOLE

NOVO GORAŽDE – U radnoj posjeti opštini Novo Goražde, u petak, 6. juna, boravio je, Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Na sastanku sa načelnikom opštine, Daliborom Neškovićem, kome je prisustvovao i načelnik za privredu i društvene djelatnosti Tomislav Čarapić, razgovorano je o mogućnosti poboljšanja uslova nastave u školskim ustanovama na području ove lokalne zajednice, te o mogućnosti osamostaljenja ovdašnje područne osnovne škole. Ministar je upoznat i sa dosadašnjim aktivnostima na poboljšanju uslova u školi, kroz njeno renoviranje i opremanje, te sa dosadašnjim radovima na izgradnji sportskog kompleksa, gdje se izvodi nastava fizičkog vaspitanja.

Nakon razgovora u zgradi opštine ministar je sa domaćinima obišao školu i Sportsku salu. Tom prilikom je upoznat sa aktivnostima koje su urađene u cilju sticanja potrebnih, zakonom predviđenih, uslova za dobijanje saglasnosti da ovdašnja područna osnovna škola postane samostalna.

Za vrijeme boravka u Novom Goraždu ministra Mutabdžije je posjetio crkvu Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici, kulturno istorijski spomenik pod visokim stepenom zaštite države.

U crkvenoj porti, pored ministra bili su i predstavnici Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa Republike Srpske, direktor Slobodan Nagradić i stručnjak ovog Zavoda Milijanom Okilj.

Predsjednik crkvene opštine Goraždanske Dragoljub Stojanović i paroh crkve Svetog Georgije, Novica Ćebić upoznali su ih sa istorijatom ove crkve, kolijevke ćiriličnog štamparstva, te o njenom značaju za narod ovoga kraja.

Ovom prilikom razgovarano je o, odavno planiranoj, izgradnji konaka i Muzeja Srpskog štamparstva, za šta su u toku aktivnosti na izradi projektne dokumentacije, pod nadzorom Mitropolije dabrobosanske i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa Republike Srpskle.

Ministar Mutabdžija upoznat je i sa aktivnostima vezanim za kulturnu i sportsku saradnju sa Poljskim Univerzitetom u Krakovu, te sa priprema za aplikaciju projekta freskopisanja crkve Svetog Gnjeorgija, prema IPA Fondovima Evropske unije.

Domaćini su ministra Mutabdžiju upoznali i sa pripremama za i 11. Sabor starog pjevanja u srba, koji se u porti crkve Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici tradicionalno održana na Svete Trojice.