Ministar MUP-a Srpske zahvalio se spasiocima i rafterima iz Foče

18.06.2014.

Rafteri sa ministrom

FOČA – Jednu od najvećih uloga u spasavanju stanovništva u poplavljenim gradova imali su članovi spasilačkih, ronilačkih i rafting klubova iz mnogobrojnih gradova Republike Srpske, za koje je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić organizovao prijem.

Tom prilikom, Jovičić je ocijenio je da bi žrtve i materijalna šteta od poplava bile mnogo veće da se prvi u pomoć nisu odazvali članovi rafting, ronilačkih i kajak klubova, te alpinističkih i ribolovačkih klubova, kao i Helikopterskog servisa i Unije studenata Srpske, pored MUP-a Srpske i Oružanih snaga BiH.

Tokom poplava, pet dana u Bijeljini na akcijama spasavanja radilo je 40 raftera iz Foče. Vjekoslav Ćalasan, iz rafting kluba Rafting Tara Hajlander, smatra da je ovaj susret lijep gest ministra te da će doprinijeti upoznavanju svih onih koji su u ovoj teškoj situaciji mogli pomoći ugroženom stanovništvu. Plan Ministarstva je da sve spasioce, koji su bili angažovani, uveže sa Civilnom zaštitom u jedan tim, ističe Ćalasan.

– „Plan je da se svi uvežemo sa Civilnom zaštitom, te da se nabavi dio opreme za taj tim i dodatno obuče spasioci kako bi, ako nekada bude trebalo, mogli hitno reagovati“, naveo je Ćalasan.

Rafteri iz Foče iskoristili su priliku da ministru Jovičiću predoče svoje dugogodišnje probleme, kaže Karlo Šimović, član rafting kluba Tara Adventur.

– „Predstavili smo ministru naše probleme oko nedostatka puta desnom obalom Tare i prelaska granice na Šćepan Polju. Do sada su se rafteri individualno angažovali na otklanjanju tih problema, snalazili smo se na mnoge načine, ali se nadamo da će se to riješiti na neki način, jer rješavanje tih problema doprinosi boljem razvoju turizma na području opštine Foča, koja i treba biti okosnica razvoja turizma u regiji“ rekao je Šimović.

Šimović napominje da su njihove zasluge na spasavanju stanovništva velike, što je i potvrdio ministar MUP-a Srpske.

– „Naša uloga u spasavanju je bila velika i čim smo vidjeli šta se događa organizovali smo se otišli u Bijeljinu, iako su poplave iznenadile sve nas. Mislim da smo mnogo pomogli tamošnjem stanovništvu“ zaključio je Šimović.

Članovi Spasilačkog kluba Volf iz Foče, tokom poplava, bili su angažovani na području Zenice, Maglaja, Doboja i Brčkog. Njihova uloga u spasavanju je bila velika, i spremni su uvijek pomoći svima koji su na neki način ugroženi, istakao je Komlen Radović, član kluba.

– „Mi smo ozbiljna grupa ljudi, koja se bori da napreduje i tu smo uvijek da pomognemo svima koji su ugroženi. Spremni smo i da radimo obuku većeg broja mladih ljudi, kako bi što više fočaka bilo spremno i obučeno za spasavanje na vodi“, kaže Radović.

Ovom prilikom Ministar unutrašnjih poslova Republike Srspke zahvalnice je uručio predstavnicima klubova iz Banjaluke, Bihaća Foče, Bratunca, Rudog, Bijeljine, Zvornika, Šamca i Trebinja.

Podsjećamo, jedna ekipa raftera iz Foče, njih šest sa tri čamca, pet dana je radila na evakuaciji stanovništva u poplavljenom Obrenovcu u Srbiji.