Mještani Rječice traže zatvaranje deponije

SRNA - Aleksandra Janković - 27. juna 2014. 058.ba

Mjesna zajednica Rječica

FOČA – Stanovnici fočanske Mjesne zajednice Rječica peticijom su zatražili od opštine zatvaranje i konzerviranje deponije Babin potok, koja je udaljena par kilometara od ovog prigradskog naselja.

Mještani ističu da je deponiji, koja se tu nalazila i prije rata, a ponovo je otvorena 2005. godine, istekao rok trajanja.

Oni strahuju da se ne ponovi 1993. godina kada se u koritu potoka u kome se deponija nalazi stvorila velika akumulacija, koja je uzrokovala poplavu.

Vodena bujica i tone smeća tada su zatrpali ovo naselje, te poplavili više kuća, neke potpuno odnijeli, a jedna osoba tada je poginula.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Rječica Goran Pejović ističe da je deponija trebalo da bude privremenog karaktera, ali da se i nakon isteka roka njenog trajanja, nastavilo sa odlaganjem smeća.

„Ako se kanal, kojim je potok izmješten, ne bude držao pod kontrolom, potok će se vratiti u staro korito i napraviti jezero, koje će krenuti prema Drini i poplaviće i odnijeti sve što mu se nađe na putu“, upozorava Pejović.

Marija Kolašinac, koja je u Rječicu doselila 1997. godine, kaže da se sa deponije širi neprijatan miris. „Kada se smeće zapali ne može se živjeti od dima, komaraca i mušica, ali najviše nas je strah da se deponije ponovo ne pokrene i da nam potok ne nanese smeće“, kaže Kolašinac.

U opštini Foča kažu da su građani sa razlogom zabrinuti i priznaju da je deponiji istekao rok trajanja, te da je urgentno potrebno riješiti ovaj problem.

Zamjenik načelnika opštine Radenka Srndović kaže da je lokalna uprava, zajedno sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i susjednim opštinama, više godina vodila aktivnosti za osnivanje regionalne sanitarne deponije, ali da je studija pokazala da taj projekat nije ekonomski opravdan.

Ona je rekla da se sada razmatra opcija da se sanitarna deponija gradi na lokaciji kasarne u Filipovićima, ali da se još čeka da taj objekat bude proglašen neperspektivnom imovinom, bez čega ne postoji mogućnost da pređe u vlasništvo opštine.

„Kada bi danas našli lokaciju za novu deponiju, potrebno je godinu do godinu i po dana za njenu izgradnju, tako da smo u ovoj godini planirali 50.000 KM za sanaciju i proširenje postojeće deponije Babin potok, koja će biti u funkciji dok se ne nađe trajno rješenje“, rekla je Srndovićeva.

Ona je napomenula da će lokalna uprava još jednom izvršiti inspekcijski pregled deponije, te da su prethodne kontrole pokazale da ne prijeti opasnost od klizišta i poplave.

„Ako slušamo struku, opasnosti ne bi trebalo biti, mada se nikada ne zna, samim tim što je istekao rok i što je deponija već proširivana, nemamo pravo da budemo mirni u potpunosti“, rekla je Srdnovićeva.

Ona je dodala da će opština ovih dana još jednom poslati dopis Ministarstvu odbrane BiH sa zahtjevom da se kasarna u Filipovićima iz perspektivne prevede u neperspektivnu imovinu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,