Na Medicinskom i Bogoslovskom fakultetu 365 mjesta

16.06.2014.

Medicinski fakultet u Foči

FOČA – Na četiri odsjeka Medicinskog i tri odsjeka Pravoslavnog bogoslovksog fakulteta u Foči ove godine planiran je upis 365 brucoša, a predaja dokumenata počinje sutra.

Medicinski fakultet primiće 215 novih studenata – 85 na odsjek medicina, po 45 na stomatologiju i zdravstvenu njegu, te 40 studenata na odsjek specijalna edukacija i rehabilitacija.

Iz budžeta će se finansirati 125 studenata, samofinansirajućih će biti 70, dok za strane državljane ima 20 slobodnih mjesta, po pet na svakom odsjeku. Visina školarine za sufinansirajuće studente na Medicinskom fakultetu u Foči je 660 KM.

Za programe medicina i stomatologija, kandidati na prijemnom ispitu polažu test iz biologije i hemije, a kandidati koji žele upisati zdravstvenu njegu, osim testa iz ova dva predmeta, polažu i test iz oblasti zdravstvene njege.

Za studijski program specijalna edukacija i rehabilitacija polaže se test iz biologije, psihologije i sociologije.

Pravoslavni bogoslovski fakultet u Foči ove akademske godine upisuje 150 studenata na tri studijska programa. Na opštem smjeru mjesta ima za 70 studenata, po 35 za finansiranje iz budžeta i sufinansirajućih.

Na praktičnom smjeru omogućen je upis za 50 studenata, po 25 sufinansirajućih i onih koji će se finansirati o trošku države, dok je na crkvenu umjetnost- studijski program u Doboju, planiran upis 30 studenata, po 15 iz budžeta i sufinansirajućih.

Prijemni ispit iz osnova pravoslavne vjere i istorije crkve polažu kandidati koji nisu završili srednju bogoslovsku školu, a za razliku od ostalih fakulteta, uz uobičajenu dokumentaciju za prijavu je potrebno priložiti i kršteni list.

Visina školarine za samofinansirajuće studente, prema odluci Vlade Republike Srpske, je 440 KM.

Prijemni ispiti na oba fakulteta polažu se 30. juna u 9.00 časova, a rezultati će biti poznati 4. jula do 14.00 časova.