Na Vidovdan 2014. navrašavaju se tri godine od početka gradnje kompleksa Andrićgrad [FOTO]

15. јуна 2014. 058.ba

OD IDEJE DO NEIMARSKOG PODVIGA

ANDRIĆGRAD – Nebrojeni novinari i hroničari, bukvalno sa svih strana svijeta, pratili su u protekle tri godine, slikali i pisali o gradnji kompleksa Andrićgrad, na ušću Rzava u Drinu, u Višegradu.

Visegrad-usce Rzava u Drinu

Višegradski hroničari imali su sreću da gradnju ovog kompleksa prate svakodnevno, jer im je ovo gradilište, za razliku od drugih, uvijek bilo dostupno i naravno interesantno.

Iz mnoštva tekstova i na hiljade fotografija, za ovu priliku, ovaj reportažni zapis uz odabrane fotose, je svojevrsno podsjećanje na tri godine neimarskog podviga brojnih graditelja iz Višegrada i njegovog idejnog tvorca, režisera Emira Kusturice.

Kusturica promovise projekat Andricgrad - 28.2.2011.

Priča o renesansnom gradu od kamena u Višegradu je počela 5. januara 2011. godine, na promociji programa obilježavanja 50. godina od uručivanja nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, a zatim je projekat ovog zdanja predstavljen 28. februara 2011. godine.

Predsjednik RS Milorad Dodik i Emir  Kusturica - temelji

Bilježimo, tako, da su 19. juna 2011. godine, na tek ograđenom „Ušću“, kamene temeljce za buduće objekte položili predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, i većinski vlasnik Andrićgrada, Emir Kusturica.

Bageri uz Karminu Buranu 28.6.2011.

Na Vidovdan 2011. godine velikim performanskom, u kome su učestvovali hor i simfonijski orkestar Radio televizije Srbije, koji su izveli dijelove opere Karla Orfa „Karmina Burana“, uz pratnju zvukova građevinskih mašina, započeli su prvi zemljani radovi na lokalitetu budućeg Andrićgrada.

Kusturica besjeda na  ceremniji pocetka gradnje Andricgrada

Slijedi faza zidanja kamenih fasada, u kojoj je gradnju ovog kompleksa karakterisalo izuzetno interesovanje turista.

pocelo zidanje kamena - 20.4.2012.

Tako 20. februara 2012. godine bilježimo prvu organizovanu posjetu turista iz Vojvodine.

Prva organizovana  turistička posjeta  Andrićgradu-Vojvođani - 2.2.2012.

Već 30. decembra 2012. godine, uz prisustvo brojnih gostiju, svečano je otvorena glavna ulica „Mlade Bosne“, sa brojnim sadržajima, a nedugo potom, 19. januara 2013. godine, uz neviđenu medijsku pažnju i prisustvo brojnih poklonika Kusturica je u Andrićgradu dočekao čuvenu glumicu Moniku Beliči, sa kojoj snima svoj najnoviji igrani film.

Monika Beluči u Andrićgradu

Neimari u Andrićgradu, kvalitetom i brzinom gradnje, posebno su se istakli na gradnji hrama Svetog Cara Lazara, kao i upravne zgrade Zavisnog preduzeća „Hidroelektrane na Drini“.

Krov na hramu Svetog Cara Lazara - 10.6.2013

Sa monumentalnim bistama u Andrićgrad su se „uselili“ Ivo Andrić, 2012, i Petar Drugi Petrović Njegoš, 2013. godine.

Spomenik Andricu i Njegosu

U punoj fazi gradnje, 16. jula 2013. godine Andrićgrad je posjetio aktuelni predsjednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, a 30. januara 2014. godine najpopularniji Srbin današnjice i jedan od najboljih tenisera svijeta, Novak Đoković.

Aleksandar Vučić u Andrićgradu

Između navedenih datuma i događaja brojni graditelji u Andrićgradu zabilježili su još brojnije rekorde, bez čega ovaj kompleks nebi bio tako brzo i kvalitnjetno priveden svojoj planiranoj namjeni.

Novak Đoković u Andrićgradu

U Andrićgradu su se odavno, uporedo sa gradnjom, odvijale brojne i raznovrsne kulturne priredbe i manifestacije, Andrićev institut je okosnica istraživanja vezanih za 100 godina od prvog svjetskog rata, a skoro pokretanje Panslovenskog univerziteta i univerziteta lijepih umjetnosti na ušće Rzava u Drinu dovešće uskoro studente sa raznih strana svijeta.

Prisjetimo se, ovom prilikom, da je u više navrata Emir Kusturica pojašnjavao „da će Andrićgrad biti odraz vremena i istorije koja nam nije dozvolila da se Višegrad davno razvije“.

Podsjećamo, takođe, da je Kusturica, kao autor Drvengrada na Mećavniku, u susjednoj Mokroj Gori, „vlasnik“ jedne od najprestižnijih nagrada za arhitekturu, a da su i pojedini dijelovi Andrićgrada već dobili slična priznanja.

Andricgrad - panorama

Na Vidovdan ove, 2014. godine, tri godine od početka gradnje, što je svojevrsni rekord, svečano će se otvoriti „velika umjetnička i životna pozornica“, uz prigodan program kojim će Srbija i Republika Srpka slaviti ideale Gavrila Principa i njegovih Mladobosanaca.

Nema sumnje da je već i da će Andrićgrad, kao istinsko zdanje posvećeno književniku i nobelovcu Ivu Andriću i njegovom neprolaznom djelu, biti kultno mjesto okupljanja, saborovanja, učenja, prezentacija, festivala, odmora, susretanja, sjećanja i druženja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,