Najviše povjerenja građani imaju u SNSD i Dodika

SRNA - 08. juna 2014. 058.ba

Milorad Dodik

INFO – Kada bi u nedjelju bili održani parlamentarni izbori u Republici Srpskoj, za SNSD bi glasalo 42 odsto opredijeljenih birača, za SDS 29, a za DNS 10 odsto birača, rezultati su istraživanja javnog mnjenja Agencije „Ipsos“.

Prema ovom istraživanju, PDP bi dobio povjerenje šest odsto birača, dok bi SP i NDP dobili podršku od po pet odsto, a koalicija „Domovina“ i ostali po dva odsto.

Na pitanje kojoj političkoj ličnosti u Republici Srpskoj se najviše može vjerovati, 19 odsto ispitanika smatra da je to predsjednik Srpske Milorad Dodik, koji je i lider SNSD-a, dok njih po tri odsto kaže da su to potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić i predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Na četvrtom je mjestu Željka Cvijanović, koja je međunarodni sekretar SNSD-a i premijer Republike Srpske, peti je lider PDP-a Mladen Ivanić, a slijede potpredsjednik SDS-a Mićo Mićić i lider DNS-a Marko Pavić.

Zanimljivo je da najveći broj građana, odnosno 46 odsto njih, smatra da se nikome ne može vjerovati, pet odsto ih ne zna, a 13 odsto nije imalo odgovora na ovo pitanje, prenose „Nezavisne novine“.

Kada je riječ o povjerenju u ličnosti, ispitanici su Dodika stavili na prvo mjesto, dok je prvi put drugo mjesto zauzela Željka Cvijanović, premijer Srpske.

Na trećem mjestu po povjerenju građana u političare je potredsjednik SDS-a Ognjen Tadić, a zatim slijede Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a i predsjednik Narodne skupštine, Nebojša Radmanović, predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a i član Predsjedništva BiH, Mladen Bosić, lider SDS-a, Marko Pavić, lider DNS-a, Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, Petar Đokić, prvi čovjek SP-a.

„Otkako je premijer, to je najveća pozicija Željke Cvijanović, i to je posljedica njene prisutnosti na terenu za vrijeme poplava. To su ljudi prepoznali kao bitno, što opet generiše da ovom narodu ne trebaju salonske politike i visoke politike koje se vode u kabinetima, već političari koji rade na terenu i znaju njihove probleme sa kojima se suočavaju“, rekla je psiholog Sonja Stančić, istraživački konsultant „Ipsosa“.

Ona naglašava da su građani svjesni da država nema rješenja za sve, ali da hoće da predstavnici vlasti i inače svi političari budu na terenu sa njima, vide kakav je njihov život i saosjećaju sa njima.

Istraživanje „Ipsosa“ pokazalo je da u Srpskoj ima i veliki broj neopredijeljenih birača, što u raznim pravcima može generisati promjene. Prema procjenama, u Republici Srpskoj ima više od 200.000 neopredijeljenih.

Istraživanje je „licem u lice“ urađeno na 1.001 ispitaniku od 13. do 27. maja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , ,