Namjere Prištine su udar na demokratiju

SRNA - 04. јуна 2014. 058.ba

Emir Kusturica na Mećavniku

Srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da najava Prištine da će ga proglasiti „personom non grata“ zbog njegove namjere da snimi film o trgovini organima na Kosovu i Metohiji predstavlja udarac „kosovskoj“ demokratiji.

Kusturica je naglasio da nije on izmislio priču o trgovini organima, već da je specijalni izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti podnio zvanični izvještaj o tome.

„Niti sam je ja izmislio, niti razumijem nervozu predsjednika kosovskog udruženja filmskih umjetnika /Ljirika Đeljaja/. Ipak, smatram da je Ćeljaj razborit čovjek i da ubuduće neće davati ovakve izjave, koje zadaju veliki udarac kosovskoj demokratiji“, rekao je Kusturica za „Danas“.

On je pojasnio da namjerava da svoju ideju realizuje u naredne tri godine i da će film biti snimljen u Rusiji.

Kusturica je ranije najavio da će glavni junak filma biti njemački državljanin, kome je transplatirano srce Srbina koji je bio žrtva zločina u „žutoj kući“.

On je ocijenio da će film, kada bude snimljen, otvoriti jednu bolnu, istinitu temu o stradanju srpskog naroda, o kojoj istorija, kinematografija i literatura svjesno ćuti s ciljem da se Srbi prikažu kao genocidan narod, a nikako kao žrtve.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,