Namjere Prištine su udar na demokratiju

04.06.2014.

Emir Kusturica na Mećavniku

Srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da najava Prištine da će ga proglasiti “personom non grata” zbog njegove namjere da snimi film o trgovini organima na Kosovu i Metohiji predstavlja udarac “kosovskoj” demokratiji.

Kusturica je naglasio da nije on izmislio priču o trgovini organima, već da je specijalni izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti podnio zvanični izvještaj o tome.

“Niti sam je ja izmislio, niti razumijem nervozu predsjednika kosovskog udruženja filmskih umjetnika /Ljirika Đeljaja/. Ipak, smatram da je Ćeljaj razborit čovjek i da ubuduće neće davati ovakve izjave, koje zadaju veliki udarac kosovskoj demokratiji”, rekao je Kusturica za “Danas”.

On je pojasnio da namjerava da svoju ideju realizuje u naredne tri godine i da će film biti snimljen u Rusiji.

Kusturica je ranije najavio da će glavni junak filma biti njemački državljanin, kome je transplatirano srce Srbina koji je bio žrtva zločina u “žutoj kući”.

On je ocijenio da će film, kada bude snimljen, otvoriti jednu bolnu, istinitu temu o stradanju srpskog naroda, o kojoj istorija, kinematografija i literatura svjesno ćuti s ciljem da se Srbi prikažu kao genocidan narod, a nikako kao žrtve.