Nariškin i Šojgu podržali Andrićgrad

29.06.2014.

Hor Aleksandrov u Andricgradu

ANDRIĆGRAD – Predsjednik ruske Državne dume Sergej Nariškin i ministar odbrane Sergej Šojgu uputili su pismo idejnom tvorcu Andrićgrada Emiru Kusturici, u kojem su izrazili uvjerenje da događaji poput onog u gradu od kamena povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata mogu da sačuvaju istorijska sjećanja naroda, te upozorili na sve češće pokušaje revizije istorije.

“Nažalost, sve češće se suočavamo sa pokušajem revizije naše zajedničke istorije, uključujući pokušaje revizije istorije Prvog svjetskog rata. Primjer bratske Ukrajine nam dokazuje da neznanje sopstvene prošlosti može dovesti do najtragičnijih posljedica”, navodi se u pismu.

U pismu, koje je sinoć u Andrićgradu pročitao senator parlamenta Rusije i član državne komisije za istoriju Prvog svjetskog rata Anatolij Lisicin, ističe se da je simbolična činjenica da se ovaj događaj održao na dan kada se navršilo 100 godina od sarajevskih dešavanja, te proslavlja pobjedu mira i slobode, ali i podsjeća na njihovu krhkost.

Ruski zvaničnici u pismu ističu zajedničku istoriju Srba i Rusa, podsjećajući da se Rusija uključila u Veliki rat na poziv savezničkog duga, ali iz srca da bi zaštitila bratske narode Balkana od agresije, dok je prije 70 godina sovjetska armija oslobodila Jugoslaviju od fašista.

Lisicin je prenio pozdrave ruskih zvaničnika, podsjetivši da je 28. jun 1914. godine ujedinio sudbine Rusije i Srbije u jedinstvenom cilju – borbi protiv agresora za svoju slobodu.

“Skoro 100 godina Evropa umanjuje ulogu Rusije i Srbije u tom ratu. Došlo je vrijeme da se ‘skuplja kamenje’. Mi moramo da vratimo ‘dobar glas’ vojnika Srbije i Rusije koji su ratovali u Prvom svjetskom ratu”, poručio je Lisicin.