Narodna biblioteka Rogatica – sjećanje na Petra Kočića

28.06.2014.

Sjećanje na Petra Kočića u Rogatici

ROGATICA – Povodom 137. godišnjice od rođenja književnika i narodnog tribuna Petra Kočića (29. juni 1877.) u Narodnoj biblioteci u Rogatici večeras (27. juna) mladi glumci Dramske družine Narodne biblioteke odglumili su uloge u antalogijskoj jednočinki „Jazavac pred sudom“.

Davida Štrpca, glavnog junaka jednočinke vrlo uspješno igrala je Sara Ninković, koja je tek završila peti razred osnovne škole. U ulozi sudije bio je Andrej Lakić. Pisara je odglumio Đorđe Frganja, Davidovu suprugu Marija Pušonja, a austrijskog doktora Dragan Ristović.

Sjećanje na Petra Kočića u Rogatici

Gledaoci u prostorijama Odjela strane literature koji su prisustvovali ovom skromnom amaterskom vraćanju sjećanja na život i djelo Petra Kočića često su od prisutnih gledalaca aplauzima prekidali „Davida Štrpca“ u dijalogu sa predstavnicima „austrijske vlasti“.

Kraj je bio posebno impresivan. Dugotrajnim aplauzom mladi glumci u jednočinki su toplo pozdravljeni, a oni su gledaoce pozvali na svečanu akademiju povodom 100 godina od atentata u Sarajevu, koja će se održati, sutra, 28. juna, u sali gradskog bioskopa u 19 časova.