Nepovoljni uslovi za ribolov

29.06.2014.

Ribolovci u Foči

FOČA – Sezona ribolova u Foči ovog ljeta dosta je slabija u odnosu na prošlu godinu zbog nepovoljnih vremenskih uslova u maju i većem dijelu juna, te velikih vodostaja rijeka.

U Sportsko-ribolovnom društvu “Mladica” kažu da riba “slabo grize”, pa je manje ribolovaca koji izlaze na rijeke.

“Uslovi za ribarenje nisu odgovarajući, vodostaj je veliki, Drina je dugo bila mutna, a kad je voda takva – ribolovci rijetko idu u ribarenje”, kaže član Sportsko-ribolovnog društva “Mladica” i dugogodišnji ribolovac iz Jošanice kod Foče Nedeljko Pejović.

Na području opštine Foča ima čak 17 vodotokova, a za ribolov su najatraktivnije Tara, Drina, Ćehotina, Bistrica, Sutjeska i Kolina.

Pejović kaže da najviše ima škobalja, te da, zahvaljujući akcijama poribljavanja, u posljednje vrijeme sve više ima pastrmke.

“Škobalj se najviše izlovljava, a rijeke su bogate i lipljanom, mladicom, klenom i pastrmkom. Trenutno je aktuelna plotica, koja se krajem juna povlači u Višegradsko jezero”, ističe Pejović.

Predsjednik Sportsko-ribolovnog društva “Mladica” Radojica Mlađenović najavljuje još jednu akciju poribljavanja fočanskih rijeka pastrmkom.

“Zahvaljujući Hidroelektranama Višegrad, nabavili smo 260 kilograma riblje mlađi, tačnije pastrmke, kojom ćemo ovih dana poribiti naše rijeke, čim obezbijedimo vozilo sa kiseonikom za dopremu mlađi”, rekao je Mlađenović.

Društvo je u pregovorima i sa Hidroelektranom Mratinje na rijeci Pivi u Crnoj Gori, od čijeg režima rada u najvećoj mjeri zavisi vodostaj Drine u Foči, o mogućnostima da se umanje štete koje se zbog rada Hidroelektrane nanose ribljem fondu.

“Nadam se da ćemo naići na razumijevanje u Plužinama, jer su i oni svjesni da se oscilacijama vodostaja pravi ogromna šteta ribljem fondu, tako da očekujemo finansijsku kompenzaciju štete”, rekao je Mlađenović.

On je istakao da je Hidroelektrana Mratinje i prije rata ovom društvu uplaćivala određena sredstva, te da takvu praksu treba obnoviti, čime bi se obezbijedile dodatne količine riblje mlađi.

Na rijeci Drini danas je održano takmičenje članova Sportsko-ribolovnog društva “Mladica” u lovu ribe udicom na plovak, a najbolji ulov imao je Ognjen Krunić.

Na republičkom takmičenju, koje će narednog vikenda biti održano u Višegradu, juniorska ekipa “Mladice” braniće titulu šampiona Republike Srpske.