Obilježena krsna slava u manastiru Dobrun

29.06.2014.

VRS slava u Dobrunu

VIŠEGRAD – Krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH proslavljena je juče u porti manastira Dobrun, a slavski kolač su prelomili Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i komandant puka brigadir Rajko Knežević, u prisustvu predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je da Vojska Republike Srpske nije otišla u istoriju i da je ova proslava dokaz da je ta vojska živa, kao i principi i ciljevi za koje su se borili njeni borci.

“Zato moramo da čuvamo Republiku Srpsku, njenu istoriju, ali i njenu ekonomiju i druge vrijednosti, a u pogodnom istorijskom trenutku da se obezbijedi i njena nezavisnost”, dodao je Dodik.

On je istakao da neki iz međunarodne zajednice pokušavaju uporno da uzmu nešto od nadležnosti Srpske, da to nikad ne vrate i još za štošta okrive.

VRS slava u Dobrunu

“To nećemo dozvoliti, jer je Vojska Srpske ispisala najsvjetlije priče na ovim prostorima, ali su poslije rata njeno rukovodstvo i generale strpali u tamnice i okrivili ih”, naveo je Dodik.

On je zahvalio prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću i nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Srpske generalu Ratku Mladiću, koji su žrtvovali zdravlje, porodični status i sve ostalo za Republiku Srpsku.

Patrijarh Irinej je naglasio da su Srbi na Kosovu krvarili i ostavljali živote na svojoj zemlji, te da su tu tradiciju naslijedili i njihovi potomci, nikid ne ratujući u tuđem dvorištu.

On je napomenuo da su istovremeno kroz istoriju Srbi sa svoje zemlje odvođeni u druge zemlje gdje su svojim kostima punili grobove.

“Na nama je da branimo i odbranimo svetle grobove naših junaka, naše crkve i svetinje i sve ono što nam je Bog darovao i ostavio”, istakao je patrijarh Irinej.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, brigadir Rajko Knežević istakao je da je Vidovdan postao identifikacija srpskog naroda, a da su se na ovaj dan, slučajno ili namjerno, Srbima dešavali važni događaji.