Održan 11. Međunarodni festival folklora

22. juna 2014. 058.ba

Folklor u Višegradu

VRHUNSKI FOLKLOR UZ RAZNOVRSNE NOŠNjE

VIŠEGRAD – Cjelovečernjim svečanim koncertom u Gradskoj dvorani u Višegradu, u petak veče, 21. juna, završen je 11. Međunarodni festival folklora „Višegrad 2014“.

Otvarajući ovu svojevrsnu smotru folklora načelnik opštine Višegrad, Slaviša Mišković je podsjetio da je ovaj grad, na obalama Drine i Rzava, otvoren za sve mlade stvaraoce iz oblasti kulture, po čemu je sve prepoznatljiviji.

– Ovaj festival se tradicionalno održava početkom maja, ali je odgođen za prvi dan ljeta zbog velikih poplava, zbog čega su brojna folklorna društva bila spriječena da tada učestvuju. Iz tog razloga na festivalu imamo manje učesnika iz drugih zemalja, ali se nadamo da će dogodine biti još masovniji, sa većim brojem folklorista, naglasio je Mišković.

Folklor u Višegradu

Brojnoj bublici na tribinama Gradske dvorane, sa po dvije koreografije, predstavili su se filkloristi 10 KUD-ova, sa preko 450 učesnika, iz Srbije i Republike Srpske: „Luča“ Sokolac, „14. oktobar“ Kruševac, „Radiša Postić“ iz Mrčajevaca, „Lala“ iz Zrenjanina, „Prvi partizan“ iz Užica, „Sava Vladisavić“ iz Gacka, „Sveti Đorđe“ iz Novog Goražda, „Prosvjeta“ iz Rudog, te dva KUD-a iz Višegrada – „Kralj Petar Prvi Ujedinitelj“ i „Bikavac“.

Publika je istinski uživala u raznolikosti narodnih nošnji i koreografijama iz svih srpskih krajeva, nagrađujući dugotrajnim aplauzima vrsne folklokriste, ali i one najmlađe.

Folklor u Višegradu

Izvanrednoj atmosferi na festivalskom koncertu, na kome su učesnicima uručene zahvalnice, doprinio je profesionalni razglas i voditelj programa, Jovana Borovčanin.

Prije festivalske večeri predstavnike svih KUD-ova primio je načelnik opštine Višegrad, a potom su svi učesnici učestvovali u tradicionalnom defileu od Trga palih boraca do Gradske dvorane, usput nakratko izvodeći dijelove iz svojih koreografija, što su Višegrađani i brojni turisti pozdravili aplauzima.

Pod pokroviteljstvom opštine Višegrad, 11. Međunarodni festival folklora zajednički su organizovali KUD-ovi „Bikavac“ i „Kralj Petar Prvi Ujedinitelj“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: