Osveštan hram Svetog cara Lazara [FOTO]

SRNA / 058.ba - 28. juna 2014. 058.ba

Irinej i Grigorije u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je danas hram Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu i služio liturgiju, čime je počelo obilježavanje Vidovdana i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

„Neka je hvala Gospodu što nas je danas sabrao u najnovijem hramu posvećenom kosovskom velikomučeniku caru Lazaru“, rekao je patrijarh Irinej, pozdravljajući vjernike koji su prisustvovali ovom činu, a posebno predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i princa Aleksandra Karađorđevića.

Patrijarh Irinej je u besjedi istakao veliku radost zbog današnjeg okupljanja u hramu posvećenom svetom caru Lazaru, jer vjernici time pokazuje da su na putu kojim je i velikomučenik kosovski hodao.

„Velika je radost svih nas, ali je radost i na nebu, raduju se sveti što vide svoj narod tamo gde su oni uzrastali i Bogu se približavali, od koga su dobili blagodat i milost. Raduju se što idemo njihovim putem“, rekao je patrijarh i poručio da nema drugog puta od Hristovog.

On je blagoslovio današnje sabranje u novoj Lazarici i sve koji su učestvovali u rođenju danas osveštanog veličanstvenog hrama – ponosa nacije i vjere i pred Bogom i pred istorijem.

Patrijarh Irinej je posebno istakao zasluge rukovodstva Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom, i idejnog tvorca Andrićgrada Emira Kusturice, kao ktitora ovog hrama.

„Neka su blagosloveni svi koji su pomogli da bude podignut ovaj veličanstveni hram“, rekao je patrijarh Irinej i zahvalio na mogućnosti da se od danas do kraja svijeta i vremena u Andrićgradu slavi Bog i sabira narod.

NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji je u Andrićgradu dočekao patrijarha Irineja, u ime vjerujućeg naroda, Mitropolije dabrobosanske i mitropolita Nikolaja zahvalio je patrijarhu za osveštanje hrama i čudesnog Andrićgrada, koji će danas biti zvanično otvoren.

Svečani čin otvaranja grada od kamena će u 16.30 časova obaviti predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i idejni tvorac grada Emir Kusturica.

[royalslider id=“118″]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,