Osveštani temelji hrama jasenovačkim mučenicima

15.06.2014.

Temelj crkve u Sokolovićima

RUDO – U selu Sokolovići kod Rudog danas su osveštani temelji hrama posvećenog velikomučenicima jasenovačkim, koji se nalazi na mjestu crkve koju je u 16. vijeku sagradio veliki vezir Otomanske imperije Mehmed-paša Sokolović.

Hram će biti podignut na mjestu gdje je vezir, srpsko dijete po imenu Bajica, odvedeno u danku u krvi u Stambol, sagradio crkvu svojoj majci koja je ostala u pravoslavlju, a sagradio je i džamiju ocu, koji je otišao u Tursku i prešao na islam.

Muslimani su pet puta obnavljali džamiju u Sokolovićima, ali nikad nije obnavljana crkva koja je srušena kada je veliki vezir Mehmed-paša ubijen u Stambolu.

Jerej Vasilije Cvjetković rekao je da će do jeseni u Sokolovićima, pored “lune”, zasjati i “sunce”, kada će biti uspostavljena prirodna ravnoteža koja treba da svjedoči o sudbini ovih prostora jednog naroda.

“Gradnjom ove svetinje odužuje se dug prema nepokolebljivoj vjeri u Hrista plemenitoj majci velikog vezira Sokolovića, koji je zadivljen u njenu pravoslavnu dušu sazidao ništa drugo nego crkvu”, rekao je Cvjetković.

On je naveo da je ovo mjesto najprije osveštano suzama i molitvama majke Bajice Sokolovića, koga su kao dijete oteli iz naručja majčinog i odveli s namjerom da postane janjičar – bratoubica, umjesto pod starost majci uzdanica.

“Sokolović, koji nikad nije zaboravio ko je i odakle je, pomogao je i bratu patrijarhu Makariju da uspostavi ukinutu srpsku patrijaršiju”, podsjetio je Cvjetković.

Ktitor ovog hrama je sveštenik Stevan Gagić iz Kalifornije, a zemljište za njegovu gradu ustupio je domaćin Slobodan Rađen.

Predsjednik odbora za izgradnju Gojko Topalović rekao je da se ktitor odlučio da sam finansira izgradnju hrama u Sokolovićima kad je pročitao u novinama da je džamija u Sokolovićima obnavljana šest puta, a crkva nikada do sada.

“Pozvao nas je, ponudio dobročinstvo i mi smo to objeručke prihvatili”, rekao je Topalović.

Blizu Sokolovića, u selu Paštan Brdo, Ruđani su izgradili hram posvećen patrijarhu Makariju.

Mehmed-paša je naredio da se u Višegradu izgradi Ćuprija na Drini, veliki most na jedanaest lukova od kamena, a bio je i ktitor mosta na rijeci Žepi i Vezirovog mosta u Podgorici.

Na planini Ravanci i danas postoje zidine pastirske kolibe u kojoj je rođen Bajica Sokolović, koje narod naziva Sokolovićeve zidine.

Pored džamije i crkve, vezir Sokolović je u selu gdje je rođen izgradio česmu od sedre, od koje je građena Ćuprija na Drini. Česma je i danas u funkciji.