Otkriven mozaik “Mlada Bosna”

29.06.2014.

Mozaik u Andricgradu

ANDRIĆGRAD – U Andrićgradu je otkriven mozaik posvećen Gavrilu Principu i pripadnicima Mlade Bosne u okviru obeležavanja stogodišnjice atentata u Sarajevu. Na početku ceremonije, Emir Kusturica je rekao da je Princip junak srpskog naroda.

Kusturica je istakao i da je Princip jedan od onih koje su u istoriji često pogrošeno doživljavali i stavljali tamo gde mu nije mesto.

“Ja sam se dugo pitao šta bi bilo da je Štraus video da je Gavrilo imao plave oči, da li bi se pesma ‘Na lepom plavom Dunavu’ zvala ‘Na lepim plavim očima'”, rekao je Kusturica.

Poručio je i da večeras ceo svet može da slavi zaraznu reč “sloboda”.

Okupljenima se obratio i akademik matija Bećković koji je ocenio da se u Andrićgradu “ukrštaju visoka kultura i nepokolobljiva vera”.

“Ovo je grad gde su ponovo zbraćeni Mehmed i Makarije, paša i patrijarh srpske crkve, obnovitelj Pećke patrijaršije koja je stavila srpski narod pod jedan krov i taj krov traje do dana današnjeg”, rekao je je Bećković.

On je rekaoda je to što je car Lazar izabrao carstvo nebesko, umesto carstva zemaljskog, “najdalekosežniji izbor u srpskoj istoriji i subini”.

“To se dogodilo pre 625 Vidovdana, koji je srpski praznik od pamtiveka, a taj dan je sve od tada ostao ono što slavimo, a to je da je crkva jedan krov, Vidovdan jedan dan, Kosovo jedno polje, božur jedan jedini cvet”, rekao je Bećković.

U okviru programa nastupili su muzičari Nemanja Radulović i Aleksandar Sedlar. Izvedena je i rekonstrukcija Sarajevskog atentata u scenskom prikazu u tri čina “Pobunjeni anđeli”, rađenom prema ideji Emira Kusturice.

Mozaik je delo najboljih srpskih mozaičara, i inspirisan je stihovima Gavrila Principa: “Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu”.

U prvom planu mozaika je Gavrilo Princip, iza njega su članovi mlade Bosne. U pozadini i izmaglici je dvorac Belvedere u Beču a devojka na Biku predstavlja Evropu.

Za ovaj mozaik dužine osam i po metara i širine tri i po metra trebalo je na sitne komade iseći i umetnički oblikovati više od dve tone kamena. Mozaik je postavljen na zgradi bioskopa u Ulici Mlade Bosne u Andrićgradu.

Povodom stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata i Sarajevskog atentata, u prisustvu najviših zvaničnika RS i Srbije, ranije je svečano otvoren Andrićgrad.