Otkrivene nove vrste pećinske faune

SRNA - Aleksandra Janković - 21. juna 2014. 058.ba

Pećina u Foči

FOČA – Biospeleološka istraživanja u opštinama Foča i Kalinovik rezultirala su velikim naučnim otkrićem pećinske faune – ističu u fočanskom Planinarsko-speleološkom udruženju „Vučja stopa“.

Istraživanja, koja su proveli članovi „Vučje stope“, u saradnji sa Prirodno-matematičkim Fakultetom iz Novog Sada i Zavodom za zaštitu prirodne sredine iz Beograda, otkrila su u pećini Peruc u selu Izbišno, dvije nove vrste pećinske faune.

Član „Stope“ Ognjen Matović pojašnjava da su otkriveni novi rod i nova vrsta pećinske mokrice, kao i jedna nova vrsta tvrdokrilca iz roda blatochaete”.

Mokrice su mali rakovi, koji spadaju u zglavkare. Ova vrsta nastanjuje samo pećine, gdje se prilagodila životu u mraku i velikoj vlažnosti i svrstava se u faunu iz doba tercijara, dok tvrdokrilac spada u bube, odnosno u insekte.

Pećina u Foči-insekti

Pronađeni „materijal“ istražili su profesor dr Ivo Karaman sa PMf-a iz Novog Sada i biospeleolog Dragan Pavićević iz beogradskog Zavoda za zaštitu prirodne sredine.

Novi rod mokrice dobio je ime po jednom od prvih speleologa iz Foče, pokojnom Miodragu Mastilu – Stilašu, a nove vrste dobile su naziv po članovima Planinarsko-speleološkog udruženja „Vučja stopa” .

Istraživanja su obavljena u januaru, a naučna potvrda da su primjerci, koji su tada pronađeni, nove vrste pećinske faune stigla je ovih dana sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada za pećinsku mokricu i Zavoda za zaštitu prirodne sredine iz Beograda koji je ispitivao pronađene tvrdokrilce.

Na području opštine Kalinovik, u pećini Borja, pronađen je veoma rijedak primjerak pećinskog tvrdokrilca Seracamaurops Gravowski, koji je zadnji put nađen 1917. godine.

Istraživanja će biti nastavljena u avgustu, a iduće godine planirana je međunarodna biospeleološka ekspedicija.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: