Otvaranje kompleksa Andrićgrad [PROGRAM]

andricgrad.com - 25. јуна 2014. 058.ba

Andrićgrad-panorama

ANDRIĆGRAD – Podizanje grada, u današnjoj civilizaciji jedinog posvjećenog jednom piscu i njegovom djelu, Ivu Andriću je završeno. Na Vidovdan 28. juna, srpski narod sa obije obale Drine, državni vrh Republike Srpske i Srbije, i hiljade uglednih zvanica iz cijelog svijeta obilježiće na ovom mjestu stotu godišnjicu od početka Velikog rata.

U okviru vidovdanskih svečanosti patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje arhijereja, monaštva i sveštenstva Srpske pravoslavne Crkve, u 08:30 časova služiće Svetu arhijerejsku liturgiju i osvještati Hram Svetog Cara Lazara i kosovskih mučenika.

Planom i programom svečanosti za 16:30 časova predviđeno je zvanično otvaranje Andrićgrada i presjecanje vrpce u svečanoj pratnji orkestra „Garde“. Nakon svečane ceremonije otvaranja program se nastavlja sa koncertom Vojnog orkestra Ministarstva odbrane Srbije “Stanislav Binički“.

Za 17:10 časova predviđeno je otvaranje studentskih domova, a potom će se na Otomanskom trgu održati koncert „The No Smoking Orchestra“. U nastavku svečanosti zvanice i ugledni gosti na Vizantijskom trgu moći će da prisustvuju muzičkom performansu u izvođenju grupe Vrelo, Vasilise, Marte Hadžimanov i Jedinstva Kotor.

U Galeriji „Lubarda“ u Andrićevom instititu za 17:45 časova zakazana je izložba slika „1914 NIGHT VISION“ akademskog slikara Momira Bulovića.

Nakon toga u Andrićevom institutu održava se promocija knjige “Sarajevski Atentat“ direktora Arhiva Srbije dr Miroslava Perišića i promocija međunarodnog časopisa „VEKOVI“.

Za 18:30 časova u Multipleksu „Dolly Bell“ predviđena je projekcija filma “Atentat u Sarajevu 1914.“ reditelja Andreasa Prohaske (Andreas Prochaska).

Najznačajniji aspekt otvaranja Andrićgrada, prestonice kulture Republike Srpske, biće veliki mozaik magistra slikarstva  Bisenije Tereščenko, na kojem su predstavljeni vidovdanski heroji, junaci naših života, Gavrilo Princip i mladobosanci u sklopu kojeg će se pristutnim zvanicama obratiti profesor Emir Kusturica i uvaženi gosti Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

U kasnim večernjim časovima biće izveden scenski prikaz „Pobunjeni anđeli“, svojevrsna rekonstrukcija Sarajevskog atentata u sklopu koje će biti prikazan pucanj na Franca Ferdinanda.

Scenski prikaz „Pobunjeni anđeli“ direktno će prenositi Radio-televizija Republike Srpske i Radio-televizija Srbije.

Svečanosti obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata na Vidovdan, 28. juna u Andrićgradu, biće završene nastupom čuvenog Akademskog hora ruske armije „Aleksandrov“ na Trgu Petra II Petovića Njegoša.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,