Otvorena izložba djela nastalih na međunarodnom likovnom saborovanju

06. јуна 2014. 058.ba

Izložba u Višegradu

VIŠEGRAD JE PRIMJER DOBRE IDEJE

VIŠEGRAD – Obrad Jovanović, magistar slikarstva iz Užica i jedan od utemeljivača međunarodnog likovnog saborovanja u Višegradu, u Gradskoj galeriji u ovom gradu, prigodnom besjedom otvorio je izložbu djela nastalih na prošlogodišnjem, 20. saborovanju, koja je organizovana u sklopu 35. „Višegradske staze“.

– Višegrad je više od ideje, on je realnost, u njemu je sve posljedica ćuprije na Drini. Ovdje smo svjedoci posljedica poslije jednog velikog romana našeg nobelovca. Kulturni stvaraoci u tim djelima pronalaze likove koji ih vode. Za 20 godina po 20 slikara iz inostranstva to je 400 mostova po svim tačkama ove naše planete, rekao je Jovanović, dodavši da je Višegrad praktični primjer dobre ideje.

On je podsjetio da je saborovanje prije 20 godina počinjalo tiho, pomalo u strahu.

Izložba u Višegradu

– A pogledajmo u kome se danas okruženju nalazimo. Ovo je primjer kako se jedna velika ideja održava, zahvaljujući drugim idejama. Sva ta djela koja su ovdje nastala su besmrtna i vječita. Za to vrijeme su nestajale države i generalštabovi, razne vojne, poluvojne i tajne organizacije i asocijacije, a saborovanje u Višegradu se održalo zato što ga održava viša ideja tajnog pozorišta, koja se zove život, naglasio je Jovanović.

Prisjećajući se brojnih likovnih umjetnika sa proteklih saborovanja, koji više nisu među živima, Jovanović je rekao da bi u njihovu čast trebalo organizovati omaž, u znak sjećanja na njihov doprinos rastu i razvoju međunaerodnog likovnog saborovanja u Višegradu.

Zahvaljujući se brojnim gostima i poklonicima likovne umjetnosti u Višegradu direktor Gradske galerije Višegrad, Hadži Branko Nikitović se zahvalio opštini Višegrad, uz čiju stalnu podršku je ova likovna manifestacija doživjela punoljetstvo.

– Pozivam vas da razgledate izložena djela koja će uskoro zamjeniti nova, sa 21. saborovanja, koje uveliko pripremamo, poručio je Nikitović.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,