Otvorena “Višegradska staza”

07.06.2014.

Otvorena Višegradska staza

VIŠEGRAD – Od Njegoša i Vuka srpski se jezik nije složio u ljepšu i skladniju umjetničku građevinu od one koju predstavlja književno djelo Ive Andrića, rekao je večeras na otvaranju “Višegradske staze” u tradicionalnoj “Besjedi o Andriću” akademik Ljubomir Zuković.

Zuković je zaključio da se čovjeku pred ovakvim djelom jednostavno javlja misao da bi bilo najlakše ćutati i napajati se njegovom izdašnom a nenametljivom mudrošću i umjetničkom ljepotom.

“Andrićevo delo jednako traje i trajaće među ljudima njegovog duhovnog zavičaja dok je tih ljudi i njihovog jezika”, dodao je Zuković.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija istakao je da se mora istrajati na Andrićevoj višegradskoj stazi posebno u čuvanju srpskog jezika i kulture.

“Višegradska staza nije samo put u budućnost, ona nam treba kao vid komunikacije među ljudima, mjestima i krajevima i podstrek za zajedničko rješavanje svih životnih i državnih problema”, rekao je Mutabdžija.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković naglasio je da su svi učesnici ove manifestacije okupljeni u želji da grade svoje misli, ali i da uče od već davno rečenih, posebno Andrićevih.

“Višegrađani su predodređeni i ostavljeno im je u amanet da njeguju ono što je Andrić ostavio svom narodu – njegove misli, djela i viziju budućnosti”, dodao je Mišković.

Predsjednik SKPD “Prosvjeta” Slobodan Savić rekao je da će osim brojnih manifestacija, ovo društvo posebno obilježiti 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Na svečanosti otvaranja “Višegradske staze”, prvi put uručena je književna nagrada “Andrićevom stazom” književniku Milanu Miciću iz Novog Sada za knjigu pripovjedaka “Mesec od venecijanskog sapuna”, a koju dodjeljuje SPKD “Prosvjeta”.