Patrijarh srpski Irinej služi liturgiju u Andrićgradu

25.06.2014.

Pred Vidovdan u crkvi u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – Svetu arhijerejsku liturgiju i osvećenje hrama srpskog kneza Lazara i kosovskih mučenika u kompleksu Andrićgrada služiće njegova svetost patrijarh srpski Irinej uz sasluženje više arhijereja, sveštenstva i monaštva srpske pravoslavne crkve.

Iguman manastira „Žitomislić“ Danilo Pavlović iz organizacionog odbora za obilježavanje proslave Vidovdana je pozvao vjernike da dočekaju srpskog patrijarha ispred kapije Andrićgrada u subotu 28. juna ujutro u 8:00 časova.

„Dolazak patrijarha na osvećenje novoizgrađenog hrama u Andrićgradu u Višegradu, predstavlja veliki blagoslov za pravoslavne vjernike Mitropolije Dabrobosanske“, rekao je iguman Danilo pojašnjavajući da će ispred grada od kamena biti formirana svečana litija u kojoj će učestvovati sveštenstvo, narod, vojska, sportisti, folklorne grupe i predstavnici svih segmenata našeg društva, kako bi svečano ušli u predivan prostor Andrićgrada.

Nakon obreda osvećenja hrama i polagnja čestica svetih moštiju u časni presto, svetu arhijerejsku liturgiju pratiće naizmjenično tri hora i to „Srbadija“ iz Bijeljine, „Sloga“ iz Sarajeva, i „Vasilije Ostroški“ iz Trebinja.

„Svetu liturgiju će pored patrijarha služiti i episkopi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i dijaspore. Na ovom velikom svenarodnom i svecrkvenom slavlju učestvovaće i veliki broj monaha i monahinja iz poznatih srpskih manastira“, kazao je iguman Danilo.

Pored vidovdanske molitve za sve srpske junake postradale za vjeru Hristovu od Kosova na ovamo u Lazarevom hramu biće obilježena i slava VRS koja će biti nastavljena u manastiru Presvete Bogorodice u Dobrunu.

U hramu srpskog kneza Lazara i kosovskih mučenika užurbano se privode kraju radovi na njegovom ukrašavanju i postavljanju predmeta koji će služiti svojoj namjeni u molitvenim okupljanjima vjernika.

Vidovdan će nad Višegradom osvanuti u svečanoj atmosferi koja će trajati cijeli dan.