Počeo 21. “Vidovdanski uspon na Maglić”

27.06.2014.

Planinari u Foči

FOČA – Okupljanjem planinara na Gradskom trgu u Foči, danas je počela tradicionalna planinarska akcija “Vidovdanski uspon na Maglić”, najviši planinski vrh Republike Srpske i BiH.

Planinari su se kombi vozilima iz Foče uputili u Nacionalni park “Sutjeska”, odakle će pješke krenuti prema Trnovačkom jezeru koje se nalazi na crnogorskoj strani Maglića, gdje će i ove godine biti bazni kamp.

Uspon na najviši vrh BiH, koji se uzdiže 2.386 metara iznad mora, planiran je sutra u ranim jutarnjim časovima.

Veliki broj planinara još ranije ove sedmice je pristigao na Trnovačko jezero, pa se očekuje da će u akciji učestvovati više od 300 zaljubljenika u prirodu iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a najavljeni su i gosti iz Bugarske, Češke i Norveške.

Danijela Kovač iz Podgorice na Maglić dolazi drugu godinu zaredom. “Mnogo mi se sviđelo prošle godine, pa sam ponovo došla. Bila sam i na Zelengori, ovdje je priroda predivna, svakome bih preporučila da posjeti ovaj kraj”, rekla je Kovačeva.

S obzirom da je kamp u Crnoj Gori, a vrh Maglića u BiH, planinari će u više navrata prelaziti sa jedne na drugu stranu granice.

Predsjednik Planinarskog društva “Zelengora” iz Foče Momo Mihajlović rekao je da planinari imaju dobru saradnju sa graničnim službama obje zemlje.

“Crnogorci su nam izašli u susret, pa nam ove godine neće naplaćivati ni boravišnu taksu na Trnovačkom jezeru”, rekao je Mihajlović.

Akcija se završava u nedjelju, povratkom planinara sa Trnovačkog jezera na Tjentište. Organizator 21. “Vidovdanskog uspona na Maglić” je Planinarski savez Republike Srpske, a domaćin je Planinarsko društvo “Zelengora”.