Pomoć poplavljenim iz Rogatice

13.06.2014.

Crveni krsti u Rogatici-sjednica

IŠLA HRANA, SIJEN, NOVAC

ROGATICA – Opštinski odbor Crvenog krsta u Rogatici sumirao je juče, 12. juna, tok dosadašnje široke akcije prikupljanja i dostave pomoći sa područja ove opštine poplavljenim krajevima u Srpskoj koja je išla preko ove humanitarne organizacije i Kriznog štaba opštine.

Uz opštu ocjenu da su se građani i privredni kolektivi masovno i na razne načine uključili u akciju prikupljanja pomoći, sekretar Odbora Crvenog krsta Aleksandra Kovačević, rekla je da je sakupljeno i u Bijeljinu poslato dva kamiona i jedan kombi konzervirane i druge hrane, higijenskih artikala, flaširane vode, dušeka,ćebadi i nove garderobe i sedam kamiona i dva šlepera sijena za ishranu stoke. Po jedan kamion hrane, higijenskih artikala, vode, ćebadi i garderobe otišao je u Šekoviće i Bratunac i jedno „kedi-vozilo“ sa hranom i higijenom otišao je u Doboj.

– Vrijednost prikupljene pomoći, naglasila je ona, iznosi 38.400 maraka. Vode je prikupljeno 4630 litara, hrane 109 paketa, sredstava za higijenu 52 paketa, bebi opreme 80 paketa, 575 kilograma brašna, tri paketa lijekova, 766 rolni toalet papira, 41 ćebe, 19 novih jorgana i jastuka, 15 kompleta posteljine i 2880 bala sijena za ishranu stoke.

Pojedini građani i privredna preduzeća prilog su davali i u novcu. Na taj način sakupljeno je i na zajednički račun za poplavljene u Republici Srpskoj uplaćeno 7566 maraka. U tome je i pomoć DOO „Dragičević“ od 1800 maraka. Građani MZ Stjenice sakupili su i poslali 1960 i MZ „Rogatica 2“ 1346 maraka. Učenici i profesori Srednjoškolskog centra „27. januar“ od sakupljenih sredstava kupili su 12 paketa konzervirane hrane i lične i higijene u domaćinstvu, paket lijekova i 140 litara flaširane vode. Po 500 maraka uplatili su „Apoteka“, Dom za stara lica „Sunce“ i Bojan i Goran Mijatović i tako redom do Fikreta Puhala koji je uplatio 20 maraka.

Sakupljeno je i preko 200 vreća polovne garderobe, ali je ona ostala u skladištu Crvenog krsta, jer za njom nije bilo potrebe u poplavljenim područjima.

Ovo, međutim, nije i jedina pomoć koja je iz Rogatice otišla poplavljenim, rečeno je u Crvenom krstu. Sakupljene su i upućene poplavljenim značajne količine pomoći iz Crkvene opštine Rogatica i ŠG „Sjemeć“, pa je s toga preporuka iz ove humanitarne organizacije da se nastavak ove i eventualno nove akcije ne vode odvojeno, nego da idu jedinstveno i obavezno preko Crvenog krsta kao međunarodne organizacije kojoj je to osnivna zadaća.