Predstavljen projekat obnove vodovoda i kanalizacije

02.06.2014.

Projekat vodovoda u Foči

FOČA – Stručni tim Evropske investicione banke /EIB/ predstavio je danas u Foči studiju izvodljivosti za pripremu projekta obnove vodovoda i kanalizacije u ovoj opštini vrijednosti oko 18 miliona KM, kojim bi trebalo da budu riješeni problemi u vodosnabdijevanju grada, prigradskih naselja i naselja Miljevina.

Planirano je da se zamijeni glavni cjevovod u dužini od 12 kilometara, te dio sekundarnog vodovoda, tačnije šest najkritičnijih kilometara, gdje su cijevi jako malog promjera, pa zbog velikog pritiska dolazi do čestih kvarova, a sa novih pet kilometara cijevi vodovod će se proširiti do Briona i Dragočave.

Biće obnovljena i kanalizaciona mreža sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje, koje je planirano na lijevoj obali Drine, preko puta Kazneno-popravnog zavoda.

Obnova vodovoda i kanalizacije biće finansirana sa 10 miliona KM kredita, koji će opština Foča podići kod EIB, dok je ostatak, tačnije 35 odsto, grant ove banke, a 15 odsto su sredstva koje je opština već investirala u vodovod u prethodnih pet godina.

Šef stručnog tima Sohail Hasan kaže da je Studijom predviđeno više opcija sa različitim cijenama koštanja, a da konačni prijedlog iznosi oko 18 miliona KM.

“Radostan sam što opština ima finansijske kapacitete da u potpunosti izvede ovaj projekat”, rekao je Hasan.

Načelnik opštine Radisav Mašić nada se da će prvi radovi početi ove godine.

“Za opštinu Foča ovo je najveći projekat u poslijeratnom periodu, jer njime rješavamo nešto što nije riješeno u posljednjih 100 godina. U fazi smo dobijanja saglasnosti Evropske investicione banke i u fazi pripreme tendera, koji će biti raspisan narednih mjeseci, nakon čega krećemo sa radovima”, rekao je Mašić.

Po istom modelu finansiranja, slični projekti provode se u 32 opštine u Republici Srpskoj, a njihova ukupna vrijednost je 100 miliona evra.

Posrednik između lokalnih zajednica i Evropske investicione banke je Ministarstvo finansija Republike Srpske, koje će od banke povlačiti kreditna sredstva i upućivaće ih opštinama.

SRNA - Aleksandra Janković