Predstavljen Zbornik naučno istraživačkog skupa „Zagorska Srbija ili Zagorje“

21. juna 2014. 058.ba

Zagorska Srbija ili Zagorje

ISTORIJAT I ZNAČAJ ZAGORSKE SRBIJE

ANDRIĆGRAD – U čitaonici knjižare „Ili Ili“, kompleksa Andrićgrad u Višegradu, u petak veče pred ljubiteljima istorije i književnosti predstavljen je Zbornik radova sa istraživačkog skupa „Zagorska Srbija ili Zagorje“, održanog u Kalinoviku, maja mjeseca 2013. godine.

Književnik Nedeljko Žugić iz Pala je podsjetio na izuzetni naučno-istraživački rad istorika Petra Aškrabe-Zagorskog iz Foče, koji je bio inicijator i organizator ovog naučnog skupa, na kome je podnijeto 15 naučnih radova, koji su objavljeni u ovom Zborniku, a koji su obradili istoriju Zagorske Srbije od prije 2500 godina, koja se prostirala na prostoru od sliva Povardarja do izvorišnog Posavlja.

– Zbornik radova istraživačkog skupa „Zagorska Srbija ili Zagorje“ je prva, od do sada 14 Aškrabinih objavljenih djela, koja nije rezultat njegovog samostalnog rada, već svojevrsna matrica provjere njegovog naučnog i upornog istraživanja o istoriji Srba, naglasio je Žugić.

Jedan od učesnika ovog skupa, profesor istorije Boris Cicović iz Foče, podsjetio je da su eminentni učesnici, kroz svoje radove, potvrdili istraživanja Petra Aškrabe-Zagorskog o starosti, postojanju i značaju Zagorske Srbije.

On je prisutne upoznao sa mišljenjem Akademika, profesora dr Jovana I. Deretića, iznijetog na skupu u Kalinoviku, „da je termin Zagorska Srbija upotrebljavan najčešće od petog do devetog vijeka i odnosio se na prostore današnje Bosne i Like“.

Autor brojnih knjiga o istoriji Srba, Petar Aškraba-Zagorski je podsjetio da je ovaj naučni skup organizovan u Kaliniviku, jer je upravo u njemu bilo prestono mjesto Zagorske Srbije.

– U školama se to ne pominje jer „ometa lažnu istoriju“, rekao je Aškraba, dodajući da se ovaj Zbornik nadopunjuje na njegovih 14 predhodno objavljenih knjiga.

On je podsjetio da je u svojim knjigama do sada objavio oko 1000 izvornih srpskih riječi, nepoznatih zvaničnoj istoriji, bez pravopisne obrade.

Aškraba je najavio još veći naučni skup o Zagorskoj Srbiji, kao i svoju 15-tu istraživačku knjigu pod naslovom „Kosovo“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: