Predstavljeni kalandar „Prosvjete“ i „Nova zora“

SRNA - 08. juna 2014. 058.ba

Kalendar Prosvjeta u Visegradu

VIŠEGRAD – U Domu kulture u Višegradu predstavljen je 14. kalendar Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“, koji je pripremio i uredio Vojislav Maksimović.

„Najvećim dijelom ovaj kalendar je posvećen stogodišnjici Sarajevskog atentata i mladobosancima, njihovim životima, idejama i sudbinama“, rekao je sinoć Savo Ćeklić na promociji upriličenoj u okviru manifestacije „Višegradska staza“.

On je objasnio da su u prikazu u Kalendaru pomenuta imena svih članova „Mlade Bosne“, među kojima je bio i Ivo Andrić, ali i manje poznati pisac iz Rudog Miloš Vidaković.

Urednik Kalendara Vojislav Maksimović ponovio je da je ovo knjiga koja se čita cijelu godinu, ali ne stranicu po stranicu, već samo ono što se čitaocu u tom trenutku dopadne.

Predsjednik Opštinskog odbora „Prosvjete“ u Višegradu Danka Mitrović istakla je da su eminentna imena iz oblasti kulture, umjetnosti i nauke zastupljena u Kalendaru ili za njega pišu, utiču na propagiranje „Prosvjete“ i njene djelatnosti.

Radomir Vučković, predstavljajući 39. broj časopisa „Nova zora“, podsjetio je da ova publikacija izlazi deset godina, i to četiri puta godišnje.

„Posljednji broj je uglavnom posvećen 200. godišnjici od rođenja NJegoša, kao i prikazu njegove poezije“, rekao je Vučković.

On je dodao da se u časopisu nalazi i niz prikaza kao što je onaj analitičara i urednika Fonda strateške kulture iz Moskve Ane Filimonove koji govori o odnosima između Rimokatoličke crkve i srpskog naroda.

„Rimokatolička crkva je poslije Sarajevskog atentata sklapala krug oko srpskog naroda da ga izoluje od svijeta i okrivi za početak Prvog svjetskog rata“, naglasio je Vučković.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: