Produbljena saradnja rogatičkih i vatrogasaca iz Slovenije

Tekst i foto Sreten Mitrović - 21. јуна 2014. 058.ba

Vatrogasci iz Rogatice sa klještima

I DRUGA POSJETA UZ VRIJEDNE POKLONE

ROGATICA – Saradnja između vatrogasaca iz Teritorijalne vatrogasne jedinice u Rogatici i vatrogasaca iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Radlja na Dravi u regiji Slovenj Gradec kod Maribora, koja je pred kraj prošle godine uspostavljena posredstvom Vatrogasnog saveza Slovenije, dobila je novu dimenziju.

– Juče, 20. i danas, 21. juna, po drugi put u nepuna dva mjeseca, došli su nam u goste vatrogasci iz Radlja. I ovog puta nisu došli praznih ruku. Donijeli su ono o čemu su naši vatrogasci godinama samo sanjali, komplet opremu za spašavanje ljudi u saobraćajnim nesrećama. Radi se o alatu koga čine hidraulične makaze za siječenje havarisanih vozila i raspiralo sa 5000 bara starosti nepunih tri godine. Tu su još i tri disajna aparata za rad vatrogasaca u zagušljivim i zadimljenim prostorijama i dosta druge vatrogasne opreme koju naši vatrogasci nisu nikad imali, reče starješina Vatrogasne jedinice u Rogatici Željko Petković.

Vatrogasci iz Rogatice sa klještima

Ali, nije to i sve. Gosti iz Slovenije su kolege u Rogatici i obučili kako rukovati poklonjenim aparatima. Demonstraciju rada sa novom tehnikom izvršili su zajedno sa rogatičkim vatrogascima na primjeru spašavanja unesrećenog iz havarisanog vozila nakon teškog saobraćajnog udesa. Za manje od 20 minuta havarisano vozilo bilo je bez stakala na vratima, prednjoj i zadnjoj šofer-šajbni, vrata i krova i „povrijeđenom“ se mogla pružiti prva medicinska pomoć.

– U praksi naših vatrogasaca, reče počasni predsjednik vatrogasaca Radlja i vatrogasac sa više od 60 godina staža, Franjo Kniplič, ovaj posao, a tako će morati i vatrogasci u Rogatici, uradi se znatno brže, a ovdje je bilo više priče radi pojašnjavanja svake faze rada kod spašavanja unesrećenog.

Vrijednost poklona koga su dobili rogatički vatrogasci cijeni se na preko 20.000 evra. Tome treba dodati i vatrogasno poluteretno vozilo „TAM“ sa dosta druge vatrogasne opreme, koju su vatrogasci iz Radlja i susjednog Kotlja, uz prvu, majsku, posjetu poklonili kolegama u Rogatici.

Vatrogasci iz Rogatice sa klještima

Saradnju rogatičkih i vatrogasaca iz Slovenije pohvalio je i načelnik opštine Tomislav Puhalac.

– Meni je, naglasio je on, posebno drago što se sve ovo dešava oko naše Vatrogasne jedinice koja je do prije godinu dana bila u velikim problemima, pa i stečaju, i evo došla do respektabilne jedinice o kojoj se lijepo priča i dobija poklone čak iz Slovenije. Biće mi drago da opremu koju smo dobili što rjeđe, a najbolje nikako, upotrebljavamo. Ali, dobro je da je imamo. Zato i moje hvala prijateljima iz Slovenije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: