Promovisana knjiga o guslama

SRNA - Aleksandra Janković - 23. juna 2014. 058.ba

Knjiga o guslama u Foči

FOČA – Zahvaljujući guslama i porukama koje se njima prenose, Srbi su kroz burnu istoriju uspjeli sačuvati vertikalu čojstva i junaštva, kojom se prije svega štite sami od sebe, a zatim i od drugih, istaknuto je u Foči na promociji knjige „Gusle – srpske pamtiše i sabornice“ Željka Čurovića Lisanskog.

Knjiga predstavlja zbornik tekstova o guslama, obogaćen fotografijama i dokumentima.

Čurović je na jedno mjesto sabrao oko 170 radova poznatih srpskih književnika, muzičkih stvaralaca, crkvenih velikodostojnika i guslara.

Čitalac tako može pronaći šta su o guslama govorili blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, književnici Ivo Andrić, Miloš Crnjanski ili savremenici Matija Bećković i mitropolit crnogorski AmFilohije.

„Gusle čuvaju tradiciju i uče narod istoriji, pjevajući o čojstvu i junaštvu, ali i o ljubavi i pravdi. One su najbolji pamtiša ili pamtilica srpskog naroda, što je i istaknuto u naslovu knjige“, rečeno je promociji u Foči, na kojoj su osim autora govorili i predsjednik Guslarskog društva „Herceg Šćepan“ iz Foče Miloš Lazović i profesor crkvene muzike na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Dragan Učur.

Autor je istakao da su gusle svevremeni zvuk srpskog naroda.

„U vremenu turskog ropstva, kada nismo smjeli kapu nositi ni zidanu kuću imati, tada je guslar, kada nije bilo učitelja ni sveštenika, sabirao narod u planinama i pećinama, bodrio ga da istraje i doveo ga do 1804. godine i svijetlih vremena borbe za slobodu“, rekao je Čurović.

Na promociji je rečeno i da su gusle institucija srpskog naroda, čiji značaj najbolje odslikavaju poznati stihovi „Da ne bješe crkve i gusala, Srbija bi bez Srba ostala“.

Kulturno veče organizovali su Centar za kulturu i informisanje i Guslarsko društvo „Herceg Šćepan“, a svojim nastupom su ga upotpunili guslari Rade Papović i Milorad Čaruga, te Kulturno-umjetničko društvo „Vila“ iz Foče.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,