Prvi „ćira“ otputovao za Užice prije 89 godina

SRNA - 25. juna 2014. 058.ba

Prvi ćiro u Višegradu

VIŠEGRAD – Na današnji dan prije 89 godina iz Višegrada je sa željezničke stanice novoizgrađenom prugom uskog kolosijeka za Užice ispraćena prva kompozicija voza koga je vukla lokomotiva parnjača, popularnog „ćire“.

Bio je to veliki događaj za Višegrad, ali i za Užice jer su ta dva grada, osim starim makadamskim drumom, konačno spojena sigurnom željezničkom vezom.

Za vrijeme vladavine kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića između 1921. i 1925. godine završena je pruga Užice – Vardište.

Graditeljima pruge najveći problem tada je predstavljalo savladavanje planine Šargan u Mokroj Gori, gdje su inženjeri uspjeli da serpentinskom trasom, kroz 22 tunela i 10 mostova i vijadukata, savladaju 300 metara visoku šargansku prepreku.

Pruga je nazvana Šarganska osmica jer joj je trasa bila u obliku broja osam.

Kada su radovi na probijanju stjenovitog Šargana zastali zabilježeno je da je kralj rekao graditeljima „Može li gram zlata za gram kamena“.

Višegrad je imao prugu još 1906. godine, a Austrougarska monarhija je 1916. godine izgradila prvih devet kilometara od Vardišta do Mokre Gore i podnožja Šargana.

Pokušaj probijanja ove planine nije im uspio iako su za to angažovali i ratne zarobljenike.

Voz ćiro

Ishitrenim odlukama sedamdesetih godina prošlog vijeka pruga je ukinuta, a od 1999. do 2003. godine Zavičajno udruženje Mokrogoraca obnovilo je zapuštenu prugu i Šargansku osmicu od Šargan Vitasa do Vardišta.

Od 2004. do 2006. godine revitalizovana je pruga od Vardišta do Dobruna, a na Veliku Gospojinu 2010. godine svečano je puštena u saobraćaj obnovljena pruga od Mokre Gore do Višegrada.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,