Prvi festival za mlade od 4. do 6. jula

SRNA - 23. juna 2014. 058.ba

OK Fest tim

FOČA – Na Tjentištu će od 4. do 6. jula, u organizaciji Ferijalnog saveza Republike Srpske, biti održan Prvi festival za mlade „OK Fest“ na kojem se očekuje oko 700 posjetilaca iz regiona, a namjera je da preraste u regionalnu manifestaciju koja će okupljati više hiljada mladih ljudi.

Predsjednik Ferijalnog saveza Dubravko Suvara rekao je da posjetioci mogu da očekuju kvalitetan program sa sadržajima adrenalinskog turizma, slušaju dobru muziku renomiranih regionalnih izvođača i dožive punu afirmaciju mladosti na jednom mjestu.

Suvara kaže da je promocija turističkih potencijala Nacionalnog parka „Sutjeska“ jedan od najvažnijih ciljeva festivala, objasnivši da je nazvan OK da bi poslali poruku da je ovo mjesto „i više nego OK i da može biti interesantno mladima u regionu i šire“.

On je istakao da je prostor Nacionalnog parka „Sutjeska“ prije rata godišnje posjećivalo oko 900.000, uglavnom mladih, a Plitvička jezera su u tom periodu brojala 600.000 posjeta, dok danas ova destinacija u Hrvatskoj ima 1,2 miliona posjetilaca, a Sutjeska svega nekoliko hiljada.

„Kontinuiranim radom možemo, ako ne da se približimo toj cifri, onda barem da dođemo do reprezentativnih brojeva posjetilaca“, kaže Suvara, napomenuvši da se, zahvaljujući Ferijalnom savezu, već tri godine u Nacionalnom parku održava manifestacija za mlade „Kamp prijateljstva“.

Prema njegovim riječima, smještajni kapaciteti na Tjentištu, kojih za sada ima dovoljno, već su popunjeni, ali će sigurno biti potrebe za njihovim povećanjem.

Kao prednost Nacionalnog parka „Sutjeska“ i Tjentišta, Suvara navodi blizinu međunarodnog aerodroma u Sarajevu, kao i činjenicu da ovom prostoru, na sat vremena vožnje, gravitira više od milion stanovnika.

„Mislimo da bi ovo bilo i fenomenalno mjesto za razvoj regionalnog festivala ratnog filma, stendap komedije i ekološkog filma, kao i za međunarodnu biciklističku trku ili prostor za razvoj paraglajdinga. Bitna je i antifašistička vrijednost ovog mjesta s obzirom na činjenicu da se ovdje odigrala bitka na Sutjesci“, kaže Suvara.

Generalni sekretar Ferijalnog saveza Branka Mihajlović najavila je da će festival obuhvatati umjetničku, odnosno muzičku, agora i adrenalin zonu.

Adrenalin zona podrazumijeva rafting na rijeci Tari i planinarsku šetnju od lokaliteta Prijevor ispod Maglića do Trnovačkog jezera, te posjetu vidikovcu u prašumi Perućica. U okviru agora zone biće organizovane panel diskusije u saradnji sa univerzitetima u Istočnom Sarajevu i Banjaluci o temi mobilnosti mladih, ekologije i zaštite životne sredine i antifašističkog nasljeđa.

Umjetnički dio podrazumijeva nastup popularnih regionalnih izvođača, među kojima su „Partibrejkersi“, „Ateist rep“, „Ortodoks Kelts“, kao i izvođači elektronske muzike koji će i u dnevnoj varijanti u „čil aut“ zonama zabavljati posjetioce.

Mihajlovićeva kaže da će u okviru umjetničke zone biti održana predstava studenata Akademije umjetnosti banjalučkog Univerziteta, revija studentskih filmova, a sa Sarajevo film festivalom pokrenuta je saradnja zahvaljujući kojoj će biti organizovane projekcije domaćih, regionalnih evropskih i svjetskih filmova.

Posjetioci će, navodi Mihajlovićeva, tokom tri dana na Tjentištu boraviti u smještajnim kapacitetima Hotela „Mladost“, paviljonima i kampovima, a smještajna opcija je i rafting kamp na Tari.

Direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Zoran Čančar kaže da u hotelskim kapacitetima na Tjentištu ima 300 ležajeva, dok će za ostale učesnike biti obezbijeđeni šatori u kampu. Najavio je i da će u funkciju biti stavljen i bazen na Tjentištu, jedan od najvećih na Balkanu.

Vlasnik Rafting centra „Tara raft“ Mirko Davidović rekao je da se, osim primarnog raftinga, među ponudama izdvajaju izleti u Nacionalni park „Sutjeska“, safari avanture po Zelengori i Magliću u aranžmanima od jednog do 10 dana.

On je naveo da na Taru dolazi između 60 i 70 odsto turista sa prostora bivše Jugoslavije, ali da je posljednjih godina sve više turista iz zemalja u kojima je rafting razvijen kao sport, među kojima su Češka, Austrija, NJemačka.

Tokom vikenda Ferijalni savez organizovao je studijsko putovanje novinara iz medijskih kuća u Republici Srpskoj u Nacionalni park „Sutjesku“, u okviru kojeg su posjetili lokalitet Prijevor u podnožju Maglića, vidikovce u prašumi Perućica, te se vozili rafting rijekama Tarom i Drinom.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,