Republika Srpska obilježava Prvi svjetski rat u Andrićgradu

12.06.2014.

Andrićgrad - spomenik Ivo

ANDRIĆGARD – Vlada Republike Srpske (RS) prihvatila je Informaciju o realizaciji Centralne ceremonije obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata u Andrićgradu, 28. juna 2014. godine.

Entitetska vlada je tu informaciju usvojila na današnjoj sjednici u Banjaluci.

Tako će, praktično, dva entiteta u BiH – RS i Federacija BiH odvojeno obilježiti sto godina Prvog svjetskog rata, jer imaju različiito viđenje tog ali i drugih istorijskih događaja na ovim prostorima, posebno kada je riječ o ratovima 90-tih.

I Srbija će se pridružiti tom obilježavanju, o čemu su danas u Banjaluci razgovarali predsjednik RS Milorad Dodik i ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac.

Bilo je riječi o održavanju zajedničkih manifestacija RS i Srbije kojima će se obilježiti stogodišnjica od početka Prvog svjetskog rata, saopšteno je iz kabineta predsjednika RS, prenijela je agencija Fena.

Inače, juče je Dodik poručio da niko iz RS neće prisustvovati obilježavanju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata koje organizuju vlasti u Sarajevu, jer je riječ o politizaciji tog događaja.

I srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović odlučio je da ne ode u Sarajevo i o tome je obavijestio i EU. On je objasnio da je organizaciju obilježavanja jubileja u potpunosti preuzela Uprava Grada Sarajeva, koja je tu manifestaciju stavila u kontekst građanskog rata u BiH 90-tih godina, i zanemarila osnovne ideje pomirenja.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je nedavno da takođe neće ići na obilježavanje u Sarajevo, jer ne može da ide tamo gdje će neko da optuži njegov narod.

Nikolić je obrazložio da je nadležnost za organizaciju obilježavanja prenesena na grad Sarajevo, koji želi svečanost da održi u zgradi na kojoj piše da su na tom mjestu srpski zločinci ubijali, poručivši i da “tako ne možemo da se mirimo”.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izrazio je nerazumijevanje za te stavove i izrazio nadu da će predsjednik Nikolić i ostali srpski političari promijeniti svoj stav.