Sarajevo neće „Andrićgrad“

22.06.2014.
Poštanska marka Andrićgrad

Foto ilustracija

ANDRIĆGRAD – Agencija za poštanski saobraćaj BiH, nadležna za odobravanje izdanja poštanskih maraka sva tri poštanska operatera u zemlji nije dala saglasnost na idejna rešenja prigodnih poštanskih maraka „Pošta Srpske“ – „Andrićgrad“ i „100 godina od Prvog svetskog rata“.

„Pošte Srpske“ su saopštile da su na zahtev za saglasnost na dizajn ovih izdanja od Agencije dobile odgovor da članovi Saveta Agencije nisu postigli konsenzus i da ne mogu dati saglasnost na štampanje ovih izdanja.

– Nije naveden nijedan razlog zbog čega ove poštanske marke ne mogu biti puštene u prodaju – ističe se u saopštenju i dodaje da je dizajn izrađen u skladu sa Svetskom poštanskom konvencijom i u saglasnosti je sa zakonskim propisima iz oblasti poštanskog saobraćaja.

Ove poštanske marke su „Pošte Srpske“ planirale da puste 28. juna, s obzirom na to da prate i podržavaju sve značajne jubileje, društvene i kulturne događaje.

Na marki sa motivom Prvog svetskog rata su vojskovođe Radomir Putnik, Petar Bojović, Stepa Stepanović, Živojin Mišić, najodlikovanija žena Milunka Savić i najmlađi učesnik Momčilo Gavrić. Na izdanju marke „Andrićgrad“ je prikaz istoimenog grada od kamena u Višegradu. Iz „Pošta Srpske“ napominju, da je Agencija za poštanski saobraćaj BiH, krajem prošle godine, dala saglasnost na Program izdavanja poštanskih maraka „Pošta Srpske“ za 2014. godinu.