Skup u Andrićgradu važan za jačanje duhovnog otpora srba

SRNA - 25. јуна 2014. 058.ba

Dragomir Anđelković

ANDRIĆGRAD – Predstojeće obilježavanje godišnjice Sarajevskog atentata u Andrićgradu važno je radi suprotstavljanja revizionističkim pokušajima i jačanja srpske samosvijesti i otpora, rekao je Srni istoričar Dragomir Anđelković.

On kaže da je ova proslava u Andrićgradu važna u međunarodnim dimenzijama suprotstavljanja revizionističkim pokušajima, jer ono što će se čuti imaće veći odjek u svijetu, ma koliko se razni medijski i drugi centri moći na Zapadu trudili da se tako nešto minimizira.

Anđelković ističe da je druga važna dimenzija proslave jačanje srpske samosvijesti i otpora, te ocijenio da je dobro što će skup biti organizovan na takvom nivou i zvanično podržan od Srbije i Republike Srpske.

„Skup ima i drugu dimenziju, a to je jačanje srpske samosvesti i našeg duhovnog otpora, jer ako mi sami psihološki ne kapituliramo, nikakve laži ne mogu da obesmisle istinu i da nas navedu da se identifikujemo sa onim što nam nameću razni centri moći“, rekao je Anđelković.

On smatra da bi Srbi trebalo da krenu u protivofanzivu, a ne da se samo pasivno suprotstavljaju toj vrsti revizionističke agresije na sebe“.

Anđelković navodi da je krajnje vrijeme da se organizovanjem skupova skrene pažnja domaće i svjetske javnosti i na zločine koje je „navodno civilizovana Austrougarska monarija kao predstavnik Zapada“ počinila nad Srbima u BiH i Srbiji.

On je ukazao da Srbi „i kada se ne samoporiču, čekaju da drugi protiv njih nešto preduzmu da bi se eventualno branili“ i skloni su težnji ka pomirenju i smirivanju sukoba po cijenu sopstvenih interesa.

„Mi ne želimo da budemo ti koji podsećaju na loše stvari iz prošlosti, koji bilo šta doprinose talasanju u sadašnjosti, a to je pogrešno, jer narod koji zaboravlja zločine nad sobom, koji zaboravlja šta mu je učinjeno, na neki način priziva novi genocid i novu nesreću“, rekao je Anđelković.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,