Stižu tužbe zbog smeća

20.06.2014.

Kamion za smeće u Foči

FOČA – Zbog 250.000 maraka duga za usluge odvoza smeća preduzeće “Komunalac” iz Foče najavilo je podnošenje tužbi.

Od 5.000 domaćinstava na području opštine Foča, koja su zakonom obavezna da izmiruju račune za odvoz smeća, oko 3.000 njih redovne su platiše. Posljednjih dana brojnim neplatišama su na kućnu adresu stigle opomene pred tužbu zbog nagomilanih dugova.

– Usluga odvoza smeća i čišćenja plaća se 6,80 maraka mjesečno po domaćinstvu, to je dnevno oko 20 feninga i jedna je od najnižih cijena u RS. Opomenuli smo 674 domaćinstva i 43 pravna lica da plate dugove. Domaćinstva nam duguju ukupno 150.000 maraka, a pravna lica 100.000 maraka – kaže direktor “Komunalca” Foča Miloš Lazović.

Naglasio je da će radi opstanka preduzeća morati putem tužbi pokušati da naplate dugove i dobiju što im pripada.

Nivo ekološke svijesti građana godinama se u Foči ne mijenja. Brojni kritikuju, a ne plaćaju i ne čiste ni svoja dvorišta. U preduzeću “Komunalac” kažu da su najredovnije platiše penzioneri, a među neplatišama ima dobrostojećih građana. Ništa bolji nije ni odziv na akcije čišćenja i čuvanje komunalne opreme.

– Imate ljudi koji žive u centru grada, a 20 godina nisu platili usluge odvoza smeća. Pokosili smo parkove, sproveli akcije čišćenja grada, odvozili smeće, i osim učenika i studenata niko se nije javio u akcijama čišćenja. Naprotiv, vrlo često naša oprema na meti je vandala – ističe Lazović.

Preduzeće “Komunalac” je osim dugova suočeno i sa zastarjelom opremom.

– Raspolažemo sa dva “tamića”, jednim većim kamionom, i sa još dva vozila na deponiji. Imamo i par manjih vozila koja su već stara oko 30 godina. Pokušaćemo da na neki način obnovimo opremu, nešto dobijemo uz pomoć opštine, uglavnom sami da se snađemo – kaže Lazović.

Podijeljena mišljenja

Kada je u pitanju plaćanje usluga odvoza smeća i čišćenja grada među Fočacima su podijeljena mišljenja.

– Plaćam redovno, živim u centru grada i iskreno nikad mi nije palo na pamet da zaobilazim te račune – kaže Svjetlana Popović.

Fočak koji nije želio da mu objavimo ime kaže da račune ne plaća jer nije zadovoljan odvozom i čistoćom grada.