Svečana akademija u Rudom

23.06.2014.

Svečana akademija u Rudom

RUDO – Himnom „Bože Pravde“ u izvođenju crkvenog hora „Sveti knez Lazar“ iz Priboja, pod dirigentskom palicom prof. Budimira Gavrilovića, svečano je otvorena Akademija u Rudom, posvećena Prvom svjetskom ratu i Sarajevskom atentatu.

Obraćajući se prisutnim, načelnik opštine Rato Rajak, između ostalog istakao je da „narod koji zaboravlja svoju prošlost ne može na pravi način graditi svoju budućnost“.

Istoričari Nevenka Gajić, Predrag Ostojić i Veljko Mitrović, održali su prigodne besjede na temu Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata.

U programu su nastupili ženska i muška Etno grupa „Prosvjeta“ Rudo a u ime Boračke organizacije Rudo, uručene su nagrade najboljim takmičarima na temu „Prvi svjetski rat“. Prvo mjesto osvojio je učenik Milija Makljenović, drugo Ana Mršević a treće Marko Lazović. U ime Boračke organizacije, nagrade je uručio Momir Radović.

Članovi udruženja književnika Republike Srpske Milenko Borovčanin Romsok sa Sokoca i Radomir Rašo Jagodić iz Rudog, govorili su stihove posvećene Gavrilu Principu.Poemu „Plava grobnica“ Milutina Bojića i „Nadvremeni Princip“ Dejane Paponjak, govorila je Ana Ostojić. Program je vodio prof. Vojislav Topalović.

hor