U nedjelju osveštanje temelja hrama u Sokolovićima

10.06.2014.
Rudo-crkva u Sokolovicima

Foto arhiva

RUDO – U nedjelju, 15. juna, u mjestu Sokolovići kod Rudog biće održana sveta liturgija i osveštani temelji hrama koji će biti posvećen Svetim velikomučenicima jasenovačkim, saopšteno je iz Crkvene opštine Rudo.

Hram će biti podignut na mjestu gdje je Mehmed-paša Sokolović, srpsko dijete odvedeno u Stambol u danku u krvi, sagrdio crkvu svojoj majci – koja je ostala u prvoslavlju i džamiju ocu – koji je otišao u Tursku i prešao na islam.

Ktitor ovog hrama biće pop Stevan Gagić iz Kalifornije, a zemljište za njegovu gradnju ustupio je domaćin Slobodan Rađen.

Zanimljivo je da su muslimani pet puta obnavljali džamiju u Sokolovićima, ali nikad nije obnavljana crkva koja je srušena kada je veliki vezir Mehmed-paša ubijen u Stambolu.

Crkva je podignuta sredinom 16. vijeka.

Mehmed-paša Sokolović obnovio je i rad Pećke patrijaršije, u kojoj je službovao Makarije – prema nekim izvorima, njegov rođeni brat, a, prema drugim, brat od strica.

Zahvaljujući njemu izgrađena je i Ćuprija na Drini u Višegradu, most na rijeci Žepi, kao i Vezirov most u Podgorici.

Nedaleko od Sokolovića, na Paštan brdu, Ruđani su izgradili crkvu posvećenu patrijarhu Makariju.

Na planini Ravanci i danas postoje Sokolovića zidine, mjesto gdje je, prema predanju, u pastirskoj kolibi rođen Bajica Sokolović, kasnije Mehmed-paša Sokolović.