U posjeti najbrojnijoj porodici u Rogatici

Tekst i foto Sreten Mitrović - 12. јуна 2014. 058.ba

Porodica Gluhović u Rogatici

MAJA RODILA I DEVETO DIJETE

ROGATICA – Maja (34) i Nenad (56) Gluhović iz Božina kod Stjenica ovih dana dobili su prinovu. Rodilo im se deveto dijete, čime je ova porodica po broju djece potvrdila primat u opštini, pa možda i regiji.

Tim povodom u posjeti ovoj porodici juče, srijeda, 11. juna, boravbili su radnici Opštinske organizacije Crvenog krsta iz Rogatice i uručili joj prigodne poklone za novopridošlog člana, kćerku Jovanku, koja je rođena 27. aprila ove godine, ali i onim ranije rođenim od kojih je najstariji sin Bogdan u 16 godini.

– Bogdana sam rodila tek što sam zakoračila u 19 godinu. Drugo dijete, Nevena, došlo je 10. septembra 2000. U junu 2002. rodila sam Suzanu, krajem maja 2005. Goricu, a 18. jula 2007. Dragoljuba. Blizance Dušicu i Dušana dobili smo na Veliku Gospojinu 2009, Snežanu početkom februara 2012. i sada najmlađu Jovanku. Zanimljivo, Jovanku sam rodila u kolima Hitne pomoći rogatičkog Doma zdravlja. „Prevarila“ je i mene i doktore, pa u mjesto da je rodim u bolničkim uslovima, porodila sam se u sanitetu. Predlagali su mi, obzirom da je deveto dijete da joj dadnem ima Stana ili Stanica, a ja sam joj dala ime Jovanka. Time moj suprug Nenad vraća „dug“ svojoj baki, od majke majci, Jovanki Brezo iz Vinograda kod Pala, koja ga je odgojila, priča Maja (34), koja i dalje „puca“ od zdravlja i veseli se životu i punoj kući djece.

– Neko će, dodaje Maja, možda reći – šta je ovoj ženi, dokle će rađati? Ja opet branim se onom narodnom – djece i para nikad dosta. Djece, hvala Bogu imamo punu kuću. Para?! Imamo da kupimo najosnovnije što treba našoj 12-članoj porodici, jer uz mene, Nanada i devetoro djece, tu je i svekrva Vojka, Bog je još dugo poživio. Desna mi je i lijeva ruka.

Baka Vojka je pregurala osamdesetu, ali je još vitalna i razborita starica. Radi sve kućne poslove dok joj je snaha i sin u polju, štali i drugim poslovima izvan kuće.

Porodica Gluhović iz Rogatice

Majin i Nenadov prvjenac Bogdan ovih dana završava prvi razred trećeg stepen pri Srednjoškolskom centru u Rogatici. U Osnovnoj školi u Rogatici školuju se Nevena i Suzana, u osmom, odnosno šestom razredu, a na Stjenicama (područno odjeljenje) Gorica završava treći i Dragoljub prvi razred i svi su dobri đaci..

Trenutno ova brojna porodica živi od socijalne pomoći bake Vojke i dječijeg dodatka. Nenad kao glava porodice, iako borac prve kategorije, je bez posla i radi pod nadnicu. Vrijedan i tražen radnik, pričaju njegove komšije.

– Neću da griješim dušu pa moram kazati i ovo. Država me, za devete dijete, nagradila sa 250, a opština sa 300 maraka jednokratnih pomoći, kazuje Maja, ali i pita šta bi sa obećanim nacionalnim penzijama za majke sa petoro i više djece?

Maja, koja najviše brine da nahrani, opere i očisti porodicu. Po njenoj računici za hljeb joj ljeti treba najmanje 75, a zimi 100 kilograma brašna mjesečno. Ulja troši oko 10 litara. Deterdženta je uvijek malo i tako redom uz napomenu da će količine ovih artikala rasti kako prirastaju djeca.

Mrs i svinjsku mast obezbjeđuje iz vlastite proizvodnje. Muze dvije krave. Svinju trenutno nemaju, ali će, kako reče, pokušati da je čim prije kupe, jer je imaju čim hraniti. Rodilo u vrtu. Biće repe i kromira, a i žara ima na svakom koraku.

– Najveća sreća naše porodice je u tome što smo svi zdravi. Djecu vodimo ljekaru kad treba da prime tredovnu vakcinu. Oni što prirastaju već pomažu. Sin Bogdan, kad nije u školi, ide pod ruku sa ocem na dnevnicu,a kćerke su već uveliko moja zamjena u mnogim kućnim poslovima i oko djece, hvali se Maja.

Uz našu posjetu porodici Gluhović, Nenada i čak petoro školaraca nije bilo kod kuće. Otac u nadnici kod komšije, a djeca u školi. Poklone Crvenog krsta, koje su donijeli Sandra Kovačević, sekretar i Vesna Ristić, radnica u ovoj humanitarnoj organizaciji ostali su da ih sačekaju. Oni mlađi imali su privilegiju da proberu. Zna se, igračke su prve razgrabljene, a odjevne predmete, slatkiše i ostalo što se našlo u velikim paketima, podijeliće im majka i baka.

Sve što treba ovoj porodici vrijedna Maja i Nenad nekako nadoknaduju, pomalo, kako reče Maja, i uz pomoć dobrih ljudi, kao što su ovi iz Crvenog krsta, ali im je najveći problem voda. Bunar u koga tokom kišnih dana sakupljaju kišnicu osnovni je izvor vode i za piće i za trošak. Troši se iznad seoskog prosjeka, pa i on presuši. Nova veš mašina u novoj kući, koju je prije sedam godina ovoj porodici sa četvoro i više djece, podigla Vlada Srpske, „ostariće“ čekajući dolazak vodovoda o kojem sočički kraj sanja od pamtivijeka.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,