Urađen mozaik vidovdanskim herojima

18.06.2014.

Mozaik u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – U sklopu izgradnje kompleksa Andrićgrada u Višegradu umjetnica iz Beograda magistar slikarstva Bisenija Tereščenko, uradila je antologijski mozaik sa likom Gavrila Principa i devet mladobosanaca na zidu zgrade bioskopa „Dolly Bell“.

Mozaik se, kaže Risto akademski slikar koji u Andrićgradu radi na njegovoj ugradnji, radi onako kako se radio i stotinama godina unazad. U slaganju raznobojnih kamenčića pomažu mu umjetnici Milan Anđušić i Dejan Misita.

„To je odnos između dvije kockice ili dvije riječi, to je poezija. Elementi u kompoziciji daju vrijednost ovog djela. To je prepoznao Emir Kusturica koji ima veliki osjećaj za vrijednost i dugotrajnost nečega. On je vidio vrijednost u ovom mozaiku zbog toga nas je i pozvao da ga uradimo ovdje u glavnoj ulici Andrićgrada“ – ističe ovaj umjetnik.

Vujinović je mozaikom ukrasio zid u glavnoj ulici „Mlada Bosna“ u Andrićgradu, radeći kompoziciju, kako kaže, carskom tehnikom. U najboljoj varijanti je ugradio prirodne kamenčiće koji potiču iz cijelog svijeta uz italijansku pastu murano.

„Mural posvećen Gavrilu Principu skreće pažnju posjetilaca svojom atmosferom. Mozaik oslikava događaj koji nije vesele prirode. Lica mladobosanaca su strogo ozbiljna, oni stoje iz Gavrila. To su direktni ili indirektni učesnici sarajevskog atentata od Nedeljka Čabrinovića, Veljka i Vasa Čubrilovića, Danila Ilića, Trifka Grabeža, Milenko Jovanović i Mihailo Pušara i Bogdan Žerajić“ – kaže Vujinović.

Vijenac za Gavrila

Gavrilov lik plijeni plavim očima. Režiser Emir Kusturica, čije ideje oživljavaju Andrićgrad, kaže da je poruka ovog mozaika da pokaže da ti mladići nisu mogli biti ubice i teroristi, kako ih neki žele predstaviti u svojim ideologijama. On navodi da ni Hitler niti bilo koji Izetbegović koji bude, neće moći da odnese ovaj ogroman mozaik posvećen junaku kojeg danas pod pritiskom pokušavaju predstaviti kao teroristu.

Podsjećamo, spomen ploču Gavrilu Principu su 1992. godine maljem uništili pripadnici Armije BiH. Tada su uništili i Principove otiske stopa na mjestu atentata koje su se nalazile ispred muzeja. Slično se desilo i po dolasku njemačkih trupa u Sarajevo 1941. godine, kada su okupatorske snage, zajedno sa ustašama skinule spomen ploču Gavrilu Principu o čemu postoji i dokumentarni filmski snimak.

U donjem desnom uglu murala stoji napisano ćiriličnim pismom: „Naše će sjene hodati po Beču, lutatu po dvoru i plašiti gospodu…“, riječi koje je izgovorio mladi Gavrilo dok je bio zatočen u tamnici u Terezinu.

Radovi na mozaiku će biti okončani za nekoliko dana, sve će biti spremno do Vidovdana. Cijeli projekat je rađen pod vođstvom magistra slikarsta iz Beograda, Bisenije Tereščenko, a u projektu su učestvovali i akademski slikari, poznati mozaičari Olivera Nikolić, Jelica Durković, Maja Đurović, Tatjana Benderać-Vučićević, Gordana Jovanović i Josipa Miletić.